Vlaams Belang rukt op in nieuwe peiling

Het Vlaams Belang van Tom Van Grieken zit in de peilingen weer in de lift. ©BELGA

Als er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, zou de partij van Tom Van Grieken de derde partij worden, na de N-VA en CD&V. De steun voor Groen daalt in vergelijking met een vorige peiling.

Anderhalve week voor de Belgen naar de stembus trekken om een federaal, Vlaams en Europees parlement te kiezen, pakken Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL TVI en Le Soir uit met 'De Grote Peiling'.

Was de stembusslag vandaag, dan zou de partij 14,8 procent van de kiezers weten te verleiden. Vijf jaar geleden was het Vlaams Belang nog een van de grote verliezers. Het kreeg toen slechts 5,8 procent van het electoraat achter zich.

De kiesgids van De Tijd

De Tijd doorploegde de 966 pagina's van de Vlaamse partijprogramma's. Geen stemtest, maar een overzicht in 100 relevante vragen .

De partij van Tom Van Grieken zou zo de derde partij worden. N-VA blijft de grootste met 28,1 procent, een verlies van 4 procentpunten in vergelijking met 2014. CD&V volgt op ruime afstand als tweede met 17,1 procent van de stemmen.

Groen zakt weer

Groen zou zich op de vierde plaats nestelen. De partij zou afklokken op 12,1 procent, tegenover 8,6 procent vijf jaar geleden. Maar in een vorige peiling in februari was de partij van Meyrem Almaci nog de tweede partij van Vlaanderen.

De liberalen en de socialisten incasseren klappen en schommelen allebei rond 11 procent van de stemmen. PVDA flirt met de kiesdrempel.

Brussel en Walloniƫ

In Brussel zouden de groenen de grootste partij worden met 22,9 procent. De PS en de MR verliezen kiezers en zakken naar plaats twee en drie. Langs Nederlandstalige zijde blijft de N-VA de grootste in Brussel.

In Walloniƫ blijven de socialisten wel de grootste partij. De PS zou 28,5 procent halen, tegenover 32 procent in 2014. De MR houdt haar tweede plaats vast, ook al verliest de partij van federaal premier Charles Michel terrein. Ecolo vervolledigt het podium.

De Grote Peiling werd tussen 6 en 14 mei uitgevoerd bij iets bij 2.522 Belgen, onder wie iets meer dan 1.000 Vlamingen. De foutenmarge bedraagt ongeveer 3,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie