Vlaamse zitjes herschud in Europarlement

©BELGA

N-VA verliest een van zijn vier zetels in het Europees Parlement aan Vlaams Belang. Bart Staes (Groen) verdwijnt meer dan waarschijnlijk uit het Europarlement.

Europese verkiezingen geven vaak een andere uitslag dan Vlaamse of federale. Maar de Vlaamse kaarten in het Europees parlement lijken grondig herschud na 26 mei 2019.

Vlaams Belang haalt drie zetels en verdriedubbelt zo zijn score uit 2014. Naast lijsttrekker Gerolf Annemans komen ook Patsy Vatlet en Filip De Man naar het Europees Parlement.

Bourgeois stemmenkampioen

Zo verliest de N-VA een van de vier zetels. Wellicht verdwijnt Mark Demesmaeker, die op plaats vier stond, uit het Europarlement.

Open VLD, met als lijsttrekker Guy Verhofstadt verliest eveneens een zitje en blijft over met twee. Verhofstadt kon zijn exploot van vijf jaar geleden, toen hij meer dan een half miljoen voorkeurstemmen haalde, niet overdoen. Hij haalt maar de goede helft ervan. Dat blijkt uit cijfers na 95 procent van de stemmen geteld.

Het grootste stemmenkanon is de voormalige Vlaamse minister-president geert Bourgeois. Hij haalt een kleine 300.000 voorkeurstemmen.

Staes verliest gok

Bart Staes moet meer dan waarschijnlijk na twintig jaar het Europarlement verlaten. Staes gokte erop dat de groenen dit keer twee zetels zouden binnenhalen en stond op de tweede plaats. Lijsttrekker Petra De Sutter is wel verkozen. Ook sp.a houdt het met Kathleen Van Brempt bij een zetel.

CD&V zou, zoals de zaken nu staan, twee verkozenen in het Europarlement houden. Dat worden Kris Peeters en Cindy Franssen.

Wallonië

In Franstalig België is er winst voor Ecolo, dat voortaan 2 in de plaats van 1 Europees verkozenen heeft. De extreemlinkse PTB haalt 1 zetel en is nieuw in het Europees Parlement.

De liberale MR en socialistische PS vallen beide terug van drie op twee zitjes.  In Duitstalig België, waar maar eenzetel te verdelen was, behoudt Pascal Arimont (van de christendemocratische CSP) zijn zitje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie