'We nemen best een leugendetector mee'

Ecolo-boegbeeld Jean-Marc Nollet en N-VA-kopstuk Bart De Wever kruisen woensdagavond de degens in een duel, waarmee De Tijd en L'Echo de verkiezingscampagne aftrappen. ©mfn

Het duel tussen Bart De Wever en Jean-Marc Nollet, dat De Tijd en L’Echo woensdagavond in Tour & Taxis organiseren, zet de toon voor de verkiezingen van 26 mei. ‘Dit wordt de clash tussen de groenen en de N-VA’, klinkt het unisono op beide partijhoofdkwartieren. U kunt het debat live volgen op tijd.be vanaf 19.30 uur.

Een remake van het spraakmakende debat tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopstuk Paul Magnette, dat De Tijd en L’Echo in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 op het getouw hebben gezet, zat er niet in. De Parti Socialiste vond dat anno 2019 niet langer opportuun en gelastte alle debatten met de N-VA af.

©Mediafin

Bij de N-VA noch bij de groenen zijn ze rouwig om de annulatie door de PS. Het debat tussen De Wever en Ecolo-covoorzitter Nollet is dwingender, luidt het. ‘In 2014 was de dreiging die uitging van de Parti Socialiste groot, zeker na het nefaste beleid van de regering-Di Rupo. Maar nu is dat minder acuut. Het gevaar van een terugkeer van de PS leeft veel minder bij de Vlamingen’, zegt Joachim Pohlmann, de woordvoerder van de N-VA.

Progressieve alternatief

Bio Bart De Wever

De Wever (48) heeft nog weinig introductie nodig. Hij is al sinds 2004 de voorzitter van de N-VA, de Vlaams-nationalistische formatie die uit de as van de VU is opgerezen. Hij loodste de N-VA al in 2009 in de Vlaamse regering en in 2014 in de federale ploeg. Sinds 1 januari 2013 is hij burgemeester van Antwerpen, maar nu heeft hij de ambitie om minister-president van Vlaanderen te worden.

‘Deze verkiezingen draaien over het gele versus het groene model’, is ook bij de groenen te horen. ‘Dat was al duidelijk bij de Antwerpse verkiezingen en dat zie je ook nu. Wij zijn de belangrijkste uitdager van de N-VA’, zegt Groen-woordvoerder Jonas Dutordoir. Groen vormt een tandem met Ecolo en wil straks de grootste politieke formatie worden. ‘Wij zijn het progressieve alternatief voor de N-VA. De vraag is welke samenleving je wilt. Onze recepten verschillen van die van de N-VA. Anno 2019 is er veel meer een samenlevingsdebat dan een debat tussen het noorden en het zuiden van het land’, zegt Dutordoir.

Pohlmann beaamt dat. ‘Groen en Ecolo zeggen zelf dat ze een einde willen maken aan het N-VA-dictaat. Dit wordt dus de clash tussen de N-VA en de groenen. Als je op Kristof Calvo stemt, krijg je er Jean-Marc Nollet bij. Met Ecolo krijg je een zeer links sociaal-economisch beleid. Het zijn watermeloenen: groen vanbuiten, rood vanbinnen. Dat is meteen de relevante tegenstelling: ofwel worden de hervormingen met de N-VA en volgens de weg van het realisme voortgezet, ofwel krijg je met de groenen een terugkeer naar de recepten van vroeger die niet werken’, zegt Pohlmann. Het is duidelijk, De Wever zal niet aarzelen om van de groenen de nieuwe PS te maken.

Confrontatie

Dat geeft al een voorsmaakje van het vuurwerk dat tijdens het debat mag worden verwacht. Beide politici staan er voor bekend dat ze zich terdege voorbereiden. Nollet is een workaholic, die altijd vanuit een stevige dossierkennis de confrontatie aangaat.

De groenen zijn watermeloenen: groen van buiten, rood vanbinnen.
Joachim Pohlmann
N-VA-woordvoerder

Van De Wever is het ondertussen geweten dat hij een goede debater is. Al komen beide politici wel altijd tijd tekort, De Wever zette maandagavond in ‘Terzake’ nog de toon in het onderwijsdebat, terwijl Nollet hard aan het werk was in het parlement om het klimaatactie verankerd te krijgen in de grondwet.

Bio Jean-Marc Nollet

Nollet (49) is veel minder bekend in Vlaanderen, maar in Franstalig België is hij het boegbeeld van Ecolo. Hij was een van de jongste ministers die België heeft gekend, toen hij in 1999 als 29-jarige minister werd in de Franse Gemeenschapsregering. In de daaropvolgende legislatuur (2009-2014) was hij minister en vice-minister-president in de Waalse regering en de Franse Gemeenschapsregering.

Dat Ecolo bij de verkiezingen in 2014 twee Kamerzetels verloor, werd hem deels aangerekend, omdat hij het gezicht van de partij was. Maar hij is weer helemaal aan de oppervlakte gekomen als oppositieleider in de Kamer, waar hij onophoudelijk inbeukt op de Zweedse coalitie. In de Kamer vormt hij een geoliede tandem met Kristof Calvo (Groen). Hij is inmiddels ook covoorzitter van Ecolo, aan de zijde van Zakia Khattabi.

Nollet is een workaholic, die als eerste toekomt en als laatste de Kamer verlaat. Hij heeft ook geen andere mandaten. Hij wil zich helemaal op zijn parlementaire werk storten. Nollet belichaamt ook de heropstanding van de groenen in Franstalig België, die het uitstekend doen in de peilingen. En nog een weetje, dat in de debatfiche van de N-VA staat: hij speelt volleybal op een hoog niveau en houdt van andalousesaus.


 

Maar beide politici zullen wel degelijk hun huiswerk maken. Bij de N-VA wordt opnieuw een rollenspel gehouden, met Pol Van den Driessche als sparringpartner voor De Wever. Nollet wordt dan weer gebriefd door Groen. ‘We delen onze informatie met Nollet, zeker over het beleid van de Vlaamse regering’, zegt Dutordoir. ‘We hebben ook doorgegeven dat hij er rekening mee moet houden dat De Wever wel eens een loopje met de waarheid neemt. We nemen best een leugendetector mee naar het debat.’

Niets weggeven

Of De Wever ook nu weer een oneliner klaar heeft zitten, zoals zijn iconische ‘show me the money’ uit 2014, willen ze bij de N-VA niet verklappen. ‘We gaan niets weggeven van de voorbereiding van het debat’, zegt Pohlmann.

De setting is in ieder geval anders, wordt wel meegegeven. Deze keer is niet De Wever, maar Nollet de uitdager. Hij zal De Wever zeker aanpakken als de voorzitter van een partij die al jaren mee aan de knoppen draait en het beleid uitstippelt, maar waarvan de kracht van verandering ‘mager’ is uitgevallen.

Nollet zal ongetwijfeld ook het verschil willen maken met De Wever als het gaat over de toekomst van kernenergie, waarin het Ecolo-kopstuk een expert is. Het wordt uitkijken in hoeverre Nollet het geweld van De Wever kan afhouden als het gaat over de kostprijs van het voorgestelde klimaatbeleid. Voor Ecolo is het nog meer dan voor Groen een kwestie om niet het verwijt te krijgen dat het groene beleid de man in de straat in de portemonnee zal treffen.

Dus zal De Wever die achilleshiel van de groenen opzoeken. ‘Alles komt bij Ecolo samen in de voorstellen over het klimaat. Je kan geen klimaatbeleid voeren op een sociaal-economisch kerkhof’, klinkt het bij de N-VA.

Boeman

Of Nollet zo ver zal gaan De Wever af te schilderen als de boeman die het land wil splitsen of de N-VA in de hoek zal proberen te drummen van extreemrechts - zoals de jongerenafdeling van Ecolo Theo Francken ooit afbeeldde in een nazi-uniform - is nog onduidelijk, maar kan veelzeggend zijn. Het hangt samen met de vraag of Ecolo het onmogelijk acht samen met de N-VA in een regering te stappen, en omgekeerd.

We nemen best een leugendetector mee naar het debat.
Jonas Dutordoir
Groen-woordvoerder

‘De groenen zeggen dat ze de grootste politieke formatie willen worden en zullen dan ook het premierschap claimen’, luidt het bij de N-VA. ‘Het is goed dat de Vlamingen te horen krijgen met wie ze bij de groenen aan de andere kant van de taalgrens te maken krijgen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie