Wie wint, wie verliest? Vlaming kiest extreem

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. ©BELGA

Het Vlaams Belang en de PVDA zijn de grote overwinnaars van de verkiezingen. Alle andere partijen - behalve Groen - verliezen.

Chat met Rik Van Cauwelaert

Op maandag 27 kan u met columnist Rik Van Cauwelaert chatten over de uitslagen van de verkiezingen.

U vragen stellen? Dat kan nu al in de chatbox. 

Met een winst van 12 procentpunten - op basis van voorlopige resultaten - ziet het ernaar uit dat het Vlaams Belang de grote overwinnaar is van deze verkiezingen. De extreemrechtse partij haalt 18 procent en is na de N-VA de tweede partij. Daarmee zit het Vlaams Belang nog niet aan de topscore van 24 procent die ze haalde bij de verkiezingen van 2014. Maar de partij is wel helemaal terug van weggeweest.

Ook de extreemlinkse PVDA kan van succesvolle verkiezingen spreken. De partij verdubbelt haar score tot 6 procent. Voor het eerst zullen er extreemlinkse vertegenwoordigers in het Vlaams en in het federaal parlement zetelen. 

De enige oppositiepartij die niet wint is sp.a. De Vlaamse socialisten verlizen 4 procentpunten en halen nog amper 10 procent. 

©Mediafin

Het Vlaams Belang snoept stemmen af van zowat alle andere partijen. Maar in hoofdzaak van de N-VA, dat 4 procentpunten verliest tot 27 procent. De grootste verliezer is CD&V, die amper nog 14 procent haalt, een verlies van ruim 6 procentpunten. Ook Open VLD moet terrein prijsgeven en haalt 12 procent (-2 procentpunten). .

Groen wint wel zo'n 2 procentpunten tot 10 procent, maar van een groene golf is amper sprake.

Lees verder

Advertentie
Advertentie