Wijn- en boekentaks achtervolgt Groen in verkiezingsstrijd

©Photo News

Wijn- en boekencollecties moeten van Groen dan toch niet worden aangegeven voor de berekening van een vermogensbelasting. Maar het voorstel blijft de partij wel achtervolgen.

Groen wil een vermogensbelasting invoeren. Iedereen die meer dan 1 miljoen euro bezit - inclusief de eigen woning - zou onderworpen worden aan de belasting. De belasting varieert van 0,15 procent op de eerste euro boven 1 miljoen tot maximaal 0,50 procent. Met die vermogensbelasting willen de groenen 2,2 miljard euro verzamelen, geld dat ze willen gebruiken om de lasten op arbeid te verlagen.

De kiesgids van De Tijd

De Tijd doorploegde de 966 pagina's van de Vlaamse partijprogramma's. Geen stemtest, maar een overzicht in 100 relevante vragen .

Groen wil een vermogenskadaster invoeren om de belasting te kunnen innen. Daarover is er al enkele dagen heisa op sociale media. In een wetsvoorstel van Groen en Ecolo dat dateert van enkele maanden geleden staat dat iedereen die een ‘collectie’ bezit van meer dan 5.000 euro dat moet aangeven. Aan de Raad van State verduidelijkte de partij dat ‘waardevolle boeken of een gigantische wijnkelder’ aangegeven moeten worden ‘indien de geschatte waarde 5.000 euro overstijgt’.

Federaal Groen-kopman Kristof Calvo corrigeerde daarop dat enkel mensen die een verzekerde collectie hebben die moeten aangeven. Intussen heeft Groen afstand genomen van het voorstel. ‘Het staat niet in ons programma’, reageerde de partij toen de politicoloog Carl Devos (UGent) het wetsvoorstel en het antwoord aan de Raad van State via sociale media verspreidde. De partij distantieert zich dus van een voorstel waar ze enkele maanden nog voorstander van was.

Groen houdt wel vast aan de - eveneens fel bekritiseerde - vermogensbelasting. ‘Uit recent onderzoek blijkt dat negen van de tien Vlamingen een eerlijke bijdrage van de grote vermogens boven 1 miljoen willen. Dat is exact ons voorstel.’

Open VLD en de N-VA misbruiken de middenklasse.
Jonas Dutordoir
Woordvoerder Groen

Groen ontkent dat daarmee de middenklasse dreigt getroffen te worden. ‘Als je 1.000 euro per maand kan sparen, moet je al 83 jaar werken om 1 miljoen euro vermogen bijeen te sparen’, klinkt het. Die berekening houdt wel geen rekening met de rente op dat spaargeld. ‘Ze dient om een grootteorde te geven’, regeert Groen op de kritiek.

Bij de partij vinden ze dat Open VLD en de N-VA - die zwaar uithaalden naar het voorstel - ‘de middenklasse misbruiken’. Groen-woordvoerder Jonas Dutordoir wijst erop dat uit de berekeningen van het Planbureau is gebleken ‘dat de N-VA vooral de superrijken bedient’.

Het is niet de eerste keer dat Groen in het defensief zit in de campagne. Het plan om de salariswagens af te schaffen botste ook al op veel kritiek. De wijn- en boekentaks komt daar nu bovenop.

Enkele maanden geleden zat Groen beter in de campagne. De klimaatspijbelaars die elke donderdag op straat kwamen, gaven de partij de wind in de zeilen. Maar intussen is het klimaat wat weggeëbd als electoraal thema.

Lees verder

Advertentie
Advertentie