Wouter Van Besien keihard over Groen-campagne

Oud-partijvoorzitter Wouter Van Besien is in een interne nota snoeihard voor de gevoerde Groen-campagne. ©BELGA

'We kwamen in de problemen toen we begonnen te zwalpen.' In een uitgelekte interne nota legt de oud-partijvoorzitter bloot waar de campagne misliep.

'Heb je poen, stem dan Groen.' Dat beeld bleef volgens Wouter Van Besien hangen bij de kiezer tijdens de verkiezingscampagne. Hij maakte een paginalange analyse voor de brede top van Groen en zijn gewezen fractie in het Vlaams Parlement. Dat meldt De Standaard, die de tekst kon bemachtigen. Groen bleef bij de verkiezingen van 26 mei ver onder de verwachtingen.

'Mijn inschatting is dat we de laatste maand duidelijk kiezers verloren hebben', schrijft Van Besien, die zelf niet verkozen raakte. 'Op onze sociale, linkse flank hebben we klappen gekregen. Over de bekommernissen van mensen met minder geld of met meer noden hoorde men ons te weinig.'

Twee profielen

Van Besien stelt dat Groen moet kiezen tussen twee profielen: 'een klimaatpartij' of 'een brede progressieve partij', die op een 'eigentijds-linkse manier' ingevuld wordt. 'Het is niet aan ons om de bezitters van salariswagens te culpabiliseren', klinkt het.

Al vroeg in de campagne kwam Groen met een erg gedetailleerd en berekend klimaatplan, wat de partij kwetsbaar maakte. Van Besien verdedigt die keuze. 'Groenen worden nog steeds te gemakkelijk afgeschilderd als dagdromers, slechte bestuurders, politici met goede ideeën maar te weinig concrete haalbaarheid.' Maar in de discussie over de bedrijfswagens werd die lijn niet doorgetrokken, zegt hij. 'We kwamen in problemen toen we te weinig concreet gingen of begonnen te zwalpen, niet omdat we te concreet gingen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie