Advertentie

Amerika krijgt eerste vrouw als vicepresident

©AFP

Kamala Harris, de dochter van Jamaicaanse en Indiase migranten, biedt een ervaren alternatief als er iets met de 78-jarige Joe Biden zou gebeuren.

‘Politiek moet relevant zijn, geen prachtig sonnet’, definieerde Kamala Harris ooit haar ideologisch pragmatisme. Samen met president-elect Joe Biden zal de 56-jarige Californische senatrice al haar politieke savoir-faire moeten bundelen om in coronatijden, die de economische ongelijkheid en de maatschappelijke polarisatie nog vergrootten, relevante oplossingen te vinden.

Historisch is ze alvast. Met Harris krijgen de Verenigde Staten voor het eerst een vrouw als vicepresident, en voor het eerst iemand met zwarte en Aziatische roots. Dat Biden haar in augustus koos als running mate, was strategisch uitgekiend. In #metootijden appeleert ze aan de activistische vrouwenbeweging. In tijden van Black Lives Matter, waar Republikeins president Donald Trump vier jaar lang de raciale spanningen ophitste, vertegenwoordigt ze de demografisch steeds talrijkere minderheden.

Tegelijk bedekte ze haar gematigde discours met voldoende progressief glazuur om liberale kiezers te enthousiasmeren, zonder de centrumstem af te schrikken die cruciaal was om Trump te verslaan. En niet vergeten: ze is een jonger maar ervaren alternatief als er iets zou gebeuren met Biden - met zijn bijna 78 jaar wordt hij de oudste president ooit - en om hem eventueel over vier jaar op te volgen.

Lotusbloem

Harris komt uit een academisch migrantengezin. Haar Jamaicaanse vader Donald was professor economie aan de topuniversiteit van Stanford. Moeder Shyamala werd geboren in India en maakte naam als kankeronderzoekster. De voornamen Kamala Devi zijn ontleend uit de hindoemythologie en betekenen in het Sanskriet respectievelijk ‘lotusbloem’ en ‘godin’.

Haar ouders leerden elkaar kennen op de campus van Berkeley, een zeer liberaal bastion, waar ze in de jaren 60 actief waren als burgerrechtenactivisten.

Haar typeren als ‘extreemlinks’, zoals Trump meteen deed, is veel bruggen te ver. Integendeel, de zeer activistische Black Lives Matter-beweging en de adepten van de socialist Bernie Sanders in de Democratische partij wantrouwen net de politieke kameleon. Na haar studies rechten maakte Harris carrière als openbaar aanklager in San Francisco en topmagistraat voor de staat Californië. Daarin stond ze een behoorlijk streng beleid voor.

Senatrice

Politiegeweld, luidt de kritiek, pakte ze veel te laks aan. Sinds de dood van George Floyd stapte Harris wel mee in de protestmarsen, en pleit ze voor politiehervormingen. Maar hoe geloofwaardig is ze? Net zoals de linkse kerk zich afvraagt of ze echt wil doorzetten met een ambitieus klimaatbeleid en met de universele gezondheidszorg. In deze politieke context, waarbij de Republikeinen waarschijnlijk hun senaatsmeerderheid behouden, is het sowieso de vraag of zo'n progressieve agenda te realiseren zal vallen.

Kamala Harris op de hoorzitting van kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh in september 2018: kruisverhoor

Punten bij de Democratische achterban scoorde ze de voorbije drie jaar wel toen ze namens Californië verkozen werd in de Amerikaanse Senaat. Daar won ze snel aan nationale naambekendheid als lid van de commissie Justitie, waar ze stevig clashte met de drie conservatieve rechters die Trump in het Hooggerechtshof liet benoemen.

Star quality

De plooien tussen Biden en Harris zijn alvast helemaal glad gestreken. In de race naar de Democratische nominatie, waarbij ze ook kandidaat was, viel Harris enkele malen Biden snoeihard aan. ‘Ik denk niet dat je een racist bent, maar...’, zei Harris tijdens het eerste televisiedebat, waarna ze Biden verweet tijdens de jaren 70 gemengde scholen tegen te werken, en te close te zijn met racistische partijgenoten. Haar eigen campagne verpieterde echter snel, en twee maanden voor de eerste voorverkiezingen staakte ze al de strijd.

Biden viste haar niettemin op omdat Harris wel degelijk over politieke ‘star quality’ beschikt. Met haar mix van intellect, verbale scherpte en looks gaf ze bijwijlen een broodnodige energieboost aan de presidentscampagne van Biden, door Trump steevast ‘Sleepy Joe’ genoemd.

‘Ben je klaar om te gaan werken’, vroeg Biden haar, toen hij zijn keuze voor een running mate bekendmaakte. ‘Oh my god,’ riposteerde Harris, ‘ik ben zo klaar om te gaan werken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie