Beleggers verzoenen zich met gekortwiekte Biden

©REUTERS

De combinatie van president Joe Biden met een Republikeinse Senaat zet een rem op ingrijpende initiatieven. Dat lijken beleggers prima te vinden. De beurzen namen sinds de verkiezingsdag een voorschot op een verdeeld Washington.

De financiële markten gedroegen zich nukkig deze week. De voorspelde onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingen kwam uit, de beursreactie erop allerminst. In plaats van nerveuze beleggers die aandelen dumpten, zetten kooplustigen de beurzen op forse winst in de twee dagen na de stembusslag. Vrijdag lasten ze een pauze in. Terwijl woensdag de koophonger vooral op Amerikaanse tech- en farma-aandelen gericht was, gingen donderdag zowat alle sectoren hoger. Ook al was de winnaar toen nog niet bekend.

‘De beleggersreactie heeft me wat verrast. Ik had meer nervositeit verwacht’, erkent Vincent Juvyns, marktstrateeg bij JPMorgan Asset Management. Al was één ding wel meteen duidelijk op de verkiezingsavond: de voorspelde blauwe golf, waarbij de Democraten overtuigend het Witte Huis en beide kamers van het Congres zouden veroveren, bleef achterwege. De Republikeinen losten hun greep op de Senaat niet zomaar, zodat het vooruitzicht op een verdeeld Washington al snel realistisch werd.

Gedwongen huwelijk

Voor beleggers die geloven dat een weinig slagkrachtige overheid op middellange termijn het gunstigste scenario is voor financiële markten, lijkt het gedwongen huwelijk van Biden met een Republikeinse Senaat het beste van twee werelden. ‘De president zal water bij de wijn moeten doen bij een verdeeld Congres, wat onder meer gevolgen heeft voor Bidens geplande belastingverhogingen’, zegt Juvyns.

Biden wil het tarief van de vennootschapsbelasting weer optrekken naar 28 procent na de eerdere verlaging door Donald Trumps Republikeinen. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een Republikeinse Senaat daar groen licht voor geeft, zodat beursgenoteerde bedrijven zich verzekerd weten van grotere nettowinsten.

Biden wil het tarief van de vennootschapsbelasting weer optrekken naar 28 procent na de eerdere verlaging door Donald Trumps Republikeinen. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een Republikeinse Senaat daar groen licht voor geeft, zodat beursgenoteerde bedrijven zich verzekerd weten van grotere nettowinsten. Ook een harde aanpak van de monopoliemacht van Big Tech-bedrijven of de hoge medicijnenprijzen van farmabedrijven wordt voor de Democraten veel lastiger met een vijandige Senaat, wat helpt verklaren waarom beide sectoren woensdag fors stegen.

Aan de andere kant wacht met Biden een voorspelbaarder en verzoenender internationaal beleid, wat de wereldhandel - en de Europese exporteurs - ten goede moet komen. Ook voor groeilanden is dat positief.

Stimulus

Een minpunt is dat het verhoopte Democratische stimuluspakket waarschijnlijk afgezwakt moet worden. Het helpt verklaren waarom de rente op Amerikaans staatspapier sinds dinsdagnacht lager ging nu de kans afneemt op een hogere inflatie en overheidsschulden. Puilaetco-hoofdstrateeg Frank Vranken ziet nog een andere verklaring. ‘De stimulus zal nu meer van de Amerikaanse centrale bank (Fed) moeten komen, die het gaspedaal moet blijven indrukken.’ Samen met de gedaalde dollar creëert dat volgens Vranken een gunstig klimaat voor goud, dat zijn beste week sinds juli achter de rug heeft.

Zonder een forse budgettaire stimulus en grootschalige infrastructuurinvesteringen staat de verwachte rotatie van techgroeiaandelen naar cyclische aandelen zoals industriële waarden op losse schroeven. Een groene investeringsgolf lijkt eveneens moeilijk, al kan Biden wel nog via allerlei agentschappen klimaatmaatregelen invoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie