Biden draagt Yellen voor als minister van Financiën

Gewezen centraal bankier en beoogd minister van Financiën Janet Yellen. ©AFP

Janet Yellen, de voormalige voorzitster van de Federal Reserve, wacht de zware taak de VS door de economische coronacrisis te loodsen.

De Democratische president elect Joe Biden heeft Janet Yellen maandagmiddag zoals verwacht voorgedragen als Amerikaans minister van Financiën. Ze moet de eerste vrouw worden in die functie in de 231-jarige geschiedenis van het departement.

De 74-jarige Yellen heeft lange ervaring als bestuurder van de Federal Reserve, waarvan ze van 2014 tot 2018 voorzitster was. In die hoedanigheid gold ze als een 'duif', die na de kredietcrisis het nulrentebeleid zeer voorzichtig afbouwde om het jobherstel niet te schaden. Als academica maakte naam als neokeynesiaanse arbeidsmarkteconome.

Werkloosheid

Met dat indrukwekkende cv moet ze straks de zwaarste naoorlogse economische crisis in de Verenigde Staten counteren. Door de coronapandemie sukkelde 's werelds grootste economie in een zware recessie. Ruim 20 miljoen Amerikanen rekenen op een werkloosheidsuitkering. Biden wil zwaar inzetten op stimulusmaatregelen, en door harde belastingen voor bedrijven en rijke Amerikanen ook de sowieso al toenemende ongelijkheid aanpakken.

231
jaar
Janet Yellen wordt de eerste vrouwelijke minister van Financiën in de 231-jarige geschiedenis van het departement.

Daarvoor droeg hij maandag nog enkele economische topadviseurs voor, waarbij Team Biden ook zoveel mogelijk gender- en raciale diversiteit nastreeft. Adewale Adeyemo, geboren in Nigeria, zou Yellens viceminister worden. Cecilia Rouse, een hoogleraar aan de topuniversiteit van Princeton, moet als eerste zwarte vrouw ooit de Council for Economic Advisers leiden. Dat orgaan maakt economische analyses en prognoses voor het Witte Huis. Rouse krijgt daarvoor de hulp van Biden-vertrouwelingen Heather Boushey en Jared Bernstein. Alle drie gelden net als Yellen als liberale arbeidsmarkteconomen.

BlackRock

Aan het hoofd van het Office of Management and Budget, dat een cruciale rol speelt bij de begrotingsopmaak, wil Biden dan weer Neera Tanden benoemen als eerste vrouw met Indiase roots. Haar nauwe banden met Hillary Clinton en geregeld felle kritiek op president Donald Trump doen echter vragen rijzen of de Republikeinse meerderheid in de Senaat zal instemmen met Tandens benoeming.

De activistische linkervleugel van de Democratische partij heeft bedenkingen bij de belangrijkste economische adviseur die Biden later deze week zou bekendmaken. Brian Deese zou aan het hoofd komen van de National Economic Council, dat het economisch beleid van de president vormgeeft. Als adviseur van toenmalig president Barack Obama oogstte Deese in arbeidershoek lof voor de miljardensteun om de autosector te redden, en van ecologisten als mede-architect van het klimaatakkoord van Parijs.

De jongste jaren was Deese echter als directeur verantwoordelijke voor duurzame investeringen bij de fondsenreus BlackRock. Ook beoogd viceminister van Financiën Adeyemo heeft een verleden bij BlackRock, wat in liberale kringen de vrees doet leven dat Biden Wall Street en de financiële sector niet te zwaar zal reguleren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie