Advertentie

Biden kiest voor oudgediende als stafchef

Ron Klain diende al twee jaar als stafchef onder toenmalig vicepresident Joe Biden. ©Reuters

De nieuwgekozen Amerikaanse president Joe Biden heeft Ron Klain aangesteld als stafchef. Klain diende al in dezelfde functie tijdens Bidens vicepresidentschap.

Met de aanstelling van Ron Klain maakt Joe Biden een verwachte keuze als stafchef, zeg maar de nauwste medewerker van de president. Klain is een veteraan van de Democratische partij. De advocaat en Harvard-alumnus ging eind jaren 80 voor het eerst aan de slag voor Biden, die toen nog senator was. Hij was ook stafchef van de Democratische vicepresident Al Gore tussen 1995 en 1999.

Tussen 2009 en 2011 bekleedde Klein dezelfde functie onder toenmalig vicepresident Biden. Hij adviseerde ook president Barack Obama en was verantwoordelijk voor diens ebolabeleid. Dat is niet onbelangrijk, want Klain - toentertijd betiteld als de ‘ebolatsaar’ - uitte de jongste maanden forse kritiek op het coronabeleid van president Donald Trump.

Klain wacht de moeilijke opdracht een team samen te stellen dat voldoet aan de hooggespannen verwachtingen in de Democratische partij.

Klain wacht de moeilijke opdracht een team samen te stellen dat voldoet aan de hooggespannen verwachtingen in de Democratische partij. De progressieve vleugel wil een Witte Huis dat representatief is voor de Amerikaanse samenleving, die almaar diverser wordt. Biden, een centrumfiguur, maakte van die diversiteit een expliciet campagnepunt. Uit de progressieve partijvleugel klonk alvast bijval van senator Elisabeth Warren. ‘Een uitmuntende keuze’, tweette ze.

Biden lichtte zijn keuze toe op Twitter. ‘Ron Klains ervaring en zijn vermogen om samen te werken met het brede politieke spectrum is exact wat ik verwacht van de stafchef in het Witte Huis. Zeker nu we een crisis het hoofd moeten bieden en ons land weer moeten verenigen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie