Advertentie

Biden moet Democratische verdeeldheid wegmasseren

De linkse passionaria Alexandria Ocasio-Cortez eist een uitgesproken progressief beleid van president-elect Joe Biden. ©AFP

Amper is Joe Biden verkozen als Amerikaans president, of de vete tussen de Democratische linkervleugel en de centristen laait weer op. Hoe kan Biden een beleid voeren en zijn partij bijeenhouden?

Om de 'ziel van de natie' te zalven na vier hyperpolariserende jaren onder Donald Trump, zal de Democratische president-elect Joe Biden niet enkel moeten opboksen tegen een vermoedelijk Republikeinse Senaatsmeerderheid. Amper is hij verkozen of de diepe breuklijnen in zijn eigen partij worden opnieuw zeer tastbaar.

Dat bleek dit weekend uit interviews van The New York Times met twee Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) en Conor Lamb. Zij: de jonge passionaria van de zeer activistische linkervleugel in de partij, die zijn wantrouwen tegen de establishmentkandidaat Biden tijdelijk aan de kant schoof om Trump te helpen verslaan. Hij: een even jonge centrist die herverkozen werd in een Republikeins district in de strijdstaat Pennsylvania.

Zoals zo veel aanhangers van de socialist Bernie Sanders, de laatst overgebleven uitdager van Biden tijdens de voorverkiezingen, eist 'AOC' nu een uitgesproken progressief beleid: 'Elke kandidaat die universele staatsgezondheidszorg steunde in een swing state behield zijn zetel. Een groene New Deal stootte ook niet af.' Andere linkse, controversiëlere speerpunten zijn een forse fondsenrem voor de politiediensten, om het geweld tegen Afro-Amerikanen af te zwakken, en een toevoeging van leden in het negenkoppige Hooggerechtshof, om Trumps conservatieve benoemingen te counteren.

Onrealistisch

'Die zaken zijn niet alleen onpopulair, ze zijn volstrekt onrealistisch en onwerkbaar', riposteerde Lamb, die onderstreepte dat Biden net aan de macht komt met de hulp van gematigde kiezers, inclusief Republikeinen die Trumps turbonationalisme uitspuwen. En dat links beleid de kortste weg is om bij de midterms van 2022 ook het Huis te verliezen, en Biden helemaal vleugellam te maken. 'Het Amerikaanse volk koos een Republikeinse Senaat en een Democratische president. We zullen compromissen moeten sluiten.'

Het Amerikaanse volk koos een Republikeinse Senaat en een Democratische president. We zullen compromissen moeten sluiten.
Conor Lamb
Centristische Democraat

Biden incorporeerde de jongste maanden wel degelijk voorzichtig progressieve elementen. Hij wil de economische en raciale ongelijkheid aanpakken, een groener beleid voeren en betere gezondheidszorg aanbieden. In de werkgroepen die dat praktisch uitdokterden, werd plaatsgemaakt voor onder meer Ocasio-Cortez en de econome Stephanie Kelton, een prominente aanhangster van de 'moderne monetaire theorie' die de begrotingsdiscipline wil laten varen.

Biden koos ook Kamala Harris als running mate, met wie de VS als vicepresident voor het eerst een vrouw krijgen, die bovendien zwarte en Aziatische roots heeft. Meer nog dan Biden legt zij een progressief glazuur op haar centrumkoers. En met haar 56 jaar vertegenwoordigt ze iets meer de opkomende generatie van Ocasio-Cortez en Lamb dan Biden, die weldra 78 wordt, de 80-jarige Huis-voorzitster Nancy Pelosi en Chuck Schumer, de Democratische minderheidsleider in de Senaat die over twee weken zijn 70ste verjaardag viert.

Toch zal Biden echt niet 'radicaal links' belichamen, zoals Trump maandenlang poneerde. Ja, progressieve boegbeelden krijgen straks wel een plek in zijn kabinet, maar vooral centristen en zelfs Republikeinen zullen de dienst uitmaken. 'Hij meende het toen hij zei: 'Ik voerde campagne als Democraat, maar zal een Amerikaanse president zijn'', aldus Lamb. Als hij dat doet, waarschuwt AOC echter, zal alle grassrootsenthousiasme snel wegvloeien en 'zijn we verloren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie