Biden wint Amerikaanse verkiezingen

Joe Biden, de nieuwe president van de VS. ©Photo News

Met de zege in Pennsylvania heeft de Democraat Joe Biden voldoende kiesmannen verzameld om Amerikaans president te worden. Donald Trump vecht de uitslag aan.

Ruim vier zenuwslopende en steeds grimmiger dagen nadat de eerste stembureaus gesloten werden, heeft Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Biden rijft zaterdagavond Pennsylvania binnen, goed voor 20 kiesmannen. Dat stellen media aan beide kanten van het politieke spectrum, van CNN over The New York Times tot Fox News. Kort daarna viel ook Nevada (6 kiesmannen) in zijn vakje.

Daarmee heeft Biden nu 279 van de 538 kiesmannen verzameld, negen meer dan het minimum om verkozen te raken. Republikein Donald Trump blijft voorlopig op 214 kiesmannen.

Dat verschil kan nog oplopen. Naarmate de resterende stemmen geteld worden in vier nog onbesliste staten - vooral poststemmen die in coronatijden overwegend door Democraten zijn opgestuurd - bouwt Biden zijn voorsprong uit in Georgia (16 kiesmannen). Ook in Arizona (11) leidt hij, al knabbelt Trump daar aan zijn achterstand. Zeker Alaska (3) en hoogstwaarschijnlijk North Carolina (15) komen straks nog in Trumps vakje terecht.

De marges in de cruciale strijdstaten blijven echter flinterdun. In Wisconsin (10), Pennsylvania, Nevada en Arizona bedraagt Bidens voorsprong maar enkele tienduizenden stemmen, in Georgia zelfs maar goed 7.000.

Trumpiaans verzet

Mag Biden zich dan al met absolute zekerheid de toekomstige 46ste president van de Verenigde Staten noemen, die op 20 januari ingezworen wordt? Is er geen twijfel meer dat de Amerikanen hun oudste leider ooit krijgen - Biden wordt binnenkort 78? En dat de Democratische veteraan het ultieme hoogtepunt bereikt van zijn imposante politieke carrière, waarin hij 36 jaar senator was voor de staat Delaware en van 2009 tot 2017 diende als vicepresident onder Barack Obama? Nog niet.

Trump weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag, wat een schok teweegbrengt in 's werelds machtigste democratie die al bijna 250 jaar vreedzame presidentiële transities koestert. 'Deze verkiezing is allesbehalve voorbij', stelde het campagneteam van Trump zaterdagavond in een communiqué.

Trump haalt uit naar de 'corrupte Democratische machine'.

Al maanden roept Trump - zonder bewijs - dat de vooral Democratische poststemmen 'frauduleus' zijn. Sinds de verkiezingsnacht schroefde hij die brisante retoriek, die het geloof in vrije verkiezingen ondermijnt, op. 'De corrupte Democratische machine' probeert volgens hem zijn zege te 'stelen'. 'Waar de verkiezingen wettelijk verliepen, won ik makkelijk', zei Trump tijdens een tirade vanuit het Witte Huis.

We zullen alle veldslagen uitvechten, totterdood.
Donald Trump junior
Zoon van Amerikaanse president

Donald Trump junior roept op te vechten 'totterdood'.

Trumps zoon Donald junior waarschuwde zelfs dat de Verenigde Staten dreigen af te glijden naar een 'bananenrepubliek', en beloofde de miljoenen volgelingen 'elke veldslag te zullen uitvechten, totterdood.' Hoewel zelfs in de Republikeinse partijcenakels en op Trumps huiszender Fox News die aanvallen op de electorale legitimiteit als 'ongegrond' en 'gevaarlijk' bestempeld worden, is het trumpiaanse verzet volop bezig. Op sociale media, op straat, en in de rechtbanken.

In Wisconsin en Georgia, waar het stemmenverschil respectievelijk minder dan 1 en 0,5 procentpunt bedraagt, lijkt er een hertelling te komen. Maar of dat Trump de broodnodige duizenden stemmen zou opleveren? Die kans is klein. Ook de eerste aanklachten van Trumps leger van juristen, dat Republikeinse controleurs geen toegang kregen tot de stemkantoren, of er regelrechte fraude in het spel is, leveren alvast nog geen massaal rechterlijk gelijk op.

Geen speelveld

Dat juridische gesteggel kan er wel voor zorgen dat de definitieve uitslag nog weken op zich laat wachten, waarbij een labyrinthische tocht op amper verkend grondwettelijk terrein niet uitgesloten is. Intussen ondermijnen de trumpiaanse complottheorieën en de nuchtere politieke realiteit het speelveld waarop Biden straks een enorm pakket uitdagingen moet aanpakken.

De coronapandemie, die meer dan ooit woedt en al 236.000 Amerikaanse doden eiste, de economische ravage en al jaren oplopende ongelijkheid, de enorme maatschappelijke, raciale en politieke polarisatie die onder Trump nog zwaar opgepookt werd: Biden zal het moeten oplossen met een Senaat waar de Republikeinen waarschijnlijk hun meerderheid behouden, en een Democratisch Huis van Afgevaardigen, waar Trumps partij wel zetels terugwon.

Op deelstaatniveau wonnen de Republikeinen een gouverneurszetel, en controleren ze nog altijd de meeste lokale parlementen. En vergeet niet dat Trump de voorbije jaren 220 conservatieve rechters liet benoemen - na Jimmy Carter het hoogste aantal van alle naoorlogse presidenten in hun eerste termijn - van wie drie leden van het Hooggerechtshof. Die kunnen nog decennia de Republikeinse agenda beschermen.

Trumpisme blijft

Op kortere termijn lijkt het een illusie dat Biden zijn geplande duizenden miljarden kan investeren in coronastimuli, infrastructuur, een groener beleid. Dat hij politiehervormingen kan doorvoeren, of een empathischer migratiebeleid kan voeren.

Temeer omdat het leger Trump-fans wel degelijk enorm is. Biden haalde al zeker 74,4 miljoen voorkeurstemmen, meer dan welke presidentskandidaat ooit. Maar ook Trump zit al aan 70,2 miljoen, ruim 7 miljoen meer dan vier jaar geleden en net als Biden meer dan het vorige record van Barack Obama's messianistische verkiezing in 2008 (69,5 miljoen). Trump dreigt dan wel de sleutels van het Witte Huis te verliezen, het trumpisme zal allerminst verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie