Advertentie

Big Tech-aandelen op één dag 350 miljard dollar meer waard

©Bloomberg

De enige zekerheid die de verkiezingsnacht beleggers bracht, is dat een duidelijke Democratische zege van tafel is geveegd. Daardoor slinkt de kans op een forse stimulus. Beleggers zochten massaal hun toevlucht in de grote Nasdaq-aandelen.

Voor beleggers die de voorbije weken hadden ingezet op een ‘blauwe golf’, waarbij de Democraten zowel het Witte Huis als het Congres zouden veroveren, beloven het zenuwslopende dagen te worden. Nu president Donald Trump beter presteert dan verwacht en zijn Republikeinen hun greep op de Senaat niet zomaar te lijken lossen, staan beleggingsposities die corresponderen met een Democratische golf onder druk.

In de markt voor Amerikaans staatspapier was dat goed zichtbaar. Het rendement op tienjarig papier viel terug naar 0,8 procent, een duidelijk signaal dat de twijfel groeit over het forse stimuluspakket dat Joe Biden en zijn Democraten beloven.

Stimulus zou de economische groei en mogelijk ook de inflatie aanvuren, wat samen met de toename van de overheidsschulden opwaartse druk zet op de rente. Die druk neemt nu af. Zelfs als Biden het presidentschap wint, heeft hij nog beide kamers van het Congres nodig om stimuluswetgeving door te duwen. Het wordt dan ook cruciaal wie de spannende race om de Senaat wint.

Big tech

Ook in de Amerikaanse aandelenmarkt is een beginnende rotatie zichtbaar, weg van de ingecalculeerde ruime Democratische zege. De techbeurs Nasdaq zag zijn winst woensdag oplopen tot bijna 4 procent. Zonder Democraten aan de knoppen in Washington slinkt de kans op een harde aanpak van de monopoliemacht van bigtechbedrijven, die daarnaast ook minder te vrezen zouden hebben van Bidens beloofde belastingverhogingen. Het vooruitzicht van een hogere belasting op meerwaarden zou beleggers er anders kunnen toe aanzetten nog snel hun sterkst gestegen aandelen te verkopen, in casu techaandelen.

De koerswinst van bigtechbedrijven weerspiegelt mogelijk ook hun nieuwe status van veilige waarden die immuun zijn voor de coronacrisis.

Apple , Amazon , Alphabet , Facebook en Microsoft trokken woensdag tussen 4 en 8 procent hoger en zagen hun gezamenlijke beurswaarde op één dag met 350 miljard dollar stijgen. De koerswinst van bigtechbedrijven weerspiegelt mogelijk ook hun nieuwe status van veilige waarden die immuun zijn voor de coronacrisis. Dat wijst erop dat beleggers op veilig spelen in afwachting van duidelijke verkiezingsresultaten, die nog dagen op zich kunnen laten wachten.

Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Aberdeen Standard Investments, merkt een duidelijke terughoudendheid bij beleggers nu de onzekerheid regeert. ‘De marktreactie is voorlopig al bij al bescheiden. Je ziet niet dat beleggers een agressieve positie innemen op een bepaalde verkiezingsuitslag. Ze houden hun kruit droog.’ Volgens Lawson zijn alle scenario’s dan ook nog mogelijk, van het status quo met een nieuwe termijn voor Trump tot een president Biden met een verdeeld of een Democratisch Congres.

De onzekerheid kan op korte termijn koopopportuniteiten creëren.
Stefan Kreuzkamp
chief investment officer DWS

Koopopportuniteiten

Die onzekerheid kan op korte termijn koopopportuniteiten creëren, meent Stefan Kreuzkamp, chief investment officer bij DWS. Naarmate het tellen van de stemmen aansleept en beide kampen er een juridische veldslag van maken, dienen zich volgens Kreuzkamp ‘buy the dip’-kansen aan als de markten nerveus worden. Voor de potentiële omvang van die dip kan de gecontesteerde presidentsverkiezing van 2000 een leidraad zijn. In de drie dagen na de verkiezingsdag verloor de S&P500-aandelenindex ruim 5 procent in afwachting van een winnaar.

Los van de uitslag zijn er volgens Kreuzkamp belangrijke drijfveren voor de beurzen die een dip aantrekkelijk kunnen maken, zoals het soepele beleid van de Amerikaanse centrale bank. ‘De Fed zal de rente laag houden op middellange termijn, en ook andere centrale banken voeren een ondersteunend beleid’, zegt Kreuzkamp. Als de Democratische stimulus achterwege blijft, kan de Fed gedwongen worden meer obligatieaankopen te doen, wat de rente zou drukken.

Vergelijk

Bovendien is budgettaire stimulus niet van de baan als de Democraten de duimen moeten leggen. Beide politieke partijen zochten de voorbije maanden een vergelijk om met verse stimulus de coronacrisis te bestrijden. ‘Ook met Trump komt er waarschijnlijk stimulus, zij het op kleinere schaal’, zegt Lawson. Kreuzkamp ziet daar een nieuwe bron van onzekerheid. ‘Als we een verdeeld Congres of Trump als president krijgen, beloven de timing en de omvang van de stimulus onzeker te worden.’ Hij wijst erop dat die onzekerheid nog weken kan aanhouden, omdat alvast voor één Senaatszetel nog een speciale verkiezing in januari nodig is.

Bij een zege van Trump kunnen Amerikaanse aandelen dit jaar nog 4 à 5 procent klimmen, gelooft Kreuzkamp, onder meer omdat de door Biden beloofde belastingverhoging voor bedrijven dan onwaarschijnlijk lijkt. Een Democratische zege kan Europese exporteurs dan weer een duwtje geven, omdat met Biden het risico op handelsoorlogen slinkt. Als president kan Biden ook Trumps dereguleringsgolf deels terugdraaien, wat vooral de energie- en banksector parten zou spelen. Farma-aandelen verlekkeren zich intussen op een verdeeld Washington: ze gingen woensdag vlot hoger nu kordate actie tegen hoge medicijnenprijzen minder waarschijnlijk wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie