Advertentie

Deze staten moeten alle twijfel wegnemen

©EPA

De laatste rechte lijn in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is ingezet. Welke staten zijn nog van tel voor de einduitslag?

Georgia

In de nek-aan-nekrace in het traditioneel Republikeinse Georgia heeft Trump een licht voordeel. Met nog zo'n 60.000 stemmen te tellen houdt hij nog 18.000 stemmen voorsprong over. Er moeten nog een aantal stemmen binnenkomen uit het volkrijkste gebied van Georgia, Fulton County. In die buitenwijken van Atlanta wordt traditioneel Democratisch gestemd. In Georgia zijn 16 kiesmannen binnen te halen.

Nevada

Op een definitieve uitslag in deze westelijke swingstaat (6 kiesmannen) is het nog een tijdje wachten. Joe Biden leidt er met amper 7.647 stemmen, maar 14 procent van de stemmen moet nog geteld worden. De telling ging er vanmorgen om 9 uur lokale tijd weer voort. De definitieve uitslag is ten laatste op 10 november bekend.

Arizona

In Arizona ziet het ernaar uit dat Joe Biden het haalt, al begint het de laatste uren toch weer spannend te worden. Zowel Fox News als het persbureau AP wezen Arizona al toe aan Biden, zijn voorsprong bedraagt er nog 68.000 stemmen. Het zou voor het eerst sinds Bill Clinton in 1992 zijn dat een Democraat de 11 kiesmannen uit de Grand Canyon State binnenhaalt.

Pennsylvania

Donald Trump wist Michigan (16 kiesmannen), Wisconsin (10) en Pennsylvania (20), traditionele arbeidersstaten uit de Rust Belt, vier jaar geleden af te snoepen van de Democraten. Het breken van die 'blauwe muur' bleek cruciaal voor zijn verkiezing.

Ondanks een klacht van Trump om het stemmen tellen in Michigan te laten stilleggen en zijn eis om een hertelling in Wisconsin, lijkt het erop dat Biden beide staten binnen heeft. In Pennsylvania moet de beslissing donderdag of vrijdag vallen, Trump leidt er met 135.000 stemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie