De Tijd reist vier weken door de VS

De kloof in de Amerikaanse samenleving lijkt met de dag te groeien. ©AFP

Van de prestigieuze Trump National Golf Club in Los Angeles tot de grauwe industriestad Scranton in Pennsylvania, de bakermat van Joe Biden. Onze journalist reist de volgende vier weken door de VS om een dwarsdoorsnede te maken van een land dat verdeeld is door ras, corona, economie en geweld.

‘Dit is een keuze tussen Scranton en Park Avenue.’ Met die oneliner probeert de Democratische presidentskandidaat Joe Biden de werkende klasse uit de cruciale Rust Belt in het noordoosten van het land weer voor zich te winnen. Park Avenue is de peperdure woonplaats van Donald Trump in New York, Scranton is de grauwe industriestad in de cruciale swingstate Pennsylvania waar Biden opgroeide.

De Tijd reist vier weken door de VS

Hoewel Republikeinen meteen argumenteerden dat de banden van Biden met Scranton lang niet zo hecht zijn als hij laat uitschijnen, staan de twee plekken wel symbool voor de tweespalt die ontstaan is tussen de linkse en de rechtse kiezers. Biden verwijt Trump het verlies van honderdduizenden banen, terwijl de president waarschuwt voor een golf van nieuwe belastingen als de Democraat aan de macht komt.

De kloof in de Amerikaanse samenleving lijkt met de dag te groeien. De brandende protesten van de Black Lives Matter-beweging hebben een angst bij de blanke middenklasse losgeweekt die volgens sommige commentatoren zelfs deed denken aan de verscheurdheid van het land tijdens de rellen na de moord op Martin Luther King in 1968. En ook de aanpak van de coronacrisis blijft de maatschappij verdelen.

Henk Dheedene reist vier weken door de VS. ©Kristof Vadino

Vorige week nog stierf een 80-jarige man uit Buffalo, New York, nadat hij op de grond geduwd was na een dispuut over het dragen van een mondmasker. Hij is niet het eerste dodelijke slachtoffer in de ideologische oorlog tussen Amerikanen die voorzichtigheid nastreven en anderen die vooral hun vrijheid niet beknot willen zien.

Verzoening

Even werd gehoopt dat Donald Trump na zijn ziekenhuisopname een gematigder toon zou aanslaan over Covid-19. Maar toen hij bij zijn terugkomst in het Witte Huis ostentatief zijn mondmasker afzette en nog eens duidelijk maakte dat de Amerikanen niet bang moeten zijn voor de ziekte, werd duidelijk dat Trump niet gelooft dat verzoening hem stemmen zal opleveren.

Zowel over de klimaatopwarming, de aanpak van politiegeweld en het racisme als over de economie lijkt de kloof in de Amerikaanse samenleving stilaan onoverbrugbaar te worden. Om die verdeeldheid in kaart te brengen, trekt De Tijd de volgende weken door het land.

Niet vanuit Park Avenue, maar wel vanuit de prestigieuze Trump National Golf Club in Los Angeles - die centraal staat in een fraudeonderzoek naar het bedrijf van de president. Vier weken lang maken we een dwarsdoorsnede van het land, om 4.000 kilometer verder in Scranton te eindigen en er op verkiezingsdag 3 november uit te zoeken of de Amerikaanse democratie sterk genoeg is om de verdeeldheid onder controle te houden.

De tussenstops van de reis

Los Angeles

Op enkele tientallen kilometers van de Trump National Golf club woeden nog altijd bosbranden, die in Californië dit jaar al een gebied in de as gelegd hebben dat groter is dan Vlaanderen. Maar niet iedereen in de VS gelooft dat de klimaatopwarming daar een belangrijke rol in speelt.

Las Vegas

De zuidelijke staten van de VS zijn hard getroffen door corona. En toch verzetten veel burgers er zich tegen elke maatregel die hun grondwettelijke vrijheid belemmert.

Arizona

Trump zette in op de harde aanpak van migranten en criminaliteit. Maar in de buitenwijken van Phoenix brokkelt de steun voor de harde toon van de president af.

Miami

Niet voor het eerst is Florida een van de cruciale staten die over het presidentschap zullen beslissen. Blijven de Cubaanse vluchtelingen Trump trouw? En hoe belangrijk wordt de stem van de oudere kiezer?

Georgia

Zorgen de betogingen tegen politiegeweld en de steun voor Black Lives Matter voor extra steun voor Biden? Of blijft de Democraat te gematigd in veel radicale ogen?

Pennsylvania

In deze industriestaat keerden de blanke arbeiders Hillary Clinton vorige keer massaal de rug toe. Zitten de vrouwelijke stemmers en de vakbondsleden nu terug in het Democratische kamp?

Scranton

Hier werd Joe Biden 77 jaar geleden geboren. In de stad zelf lijkt zijn overwinning vast te staan, maar in de omgeving woedt de verkiezingsstrijd tot de laatste dag.

Woensdag: Californië staat in brand, maar niet iedereen gelooft er in de klimaatopwarming. Volg de reeks op www.tijd.be/verkiezingenVS.

Advertentie
Advertentie