Advertentie

Tellen stemmen in Philadelphia even stilgelegd

©REUTERS

Voor het Convention Center in Philadelphia stonden Trump-supporters donderdagmiddag neus aan neus met Biden-aanhangers. Na een juridische actie van de Republikeinen werd het tellen van de stemmen even stilgelegd.

‘Something bad is happening in Philadelphia’, had Trump nog beweerd tijdens het presidentiële debat. Daar lijkt het donderdagmiddag Amerikaanse tijd wel op voor het Convention Center in de stad. Trump-supporters staan er neus aan neus met tegenbetogers, afgescheiden door een cordon politieagenten.

Een collega heeft iemand zien vertrekken met een hele doos vol stembrieven.
Elisabeth Kayser
Observeert verkiezingen voor Republikeinen

De eersten dragen borden als ‘Sorry, polls are closed’ en ‘Het volk dat stemt bepaalt niets, het volk dat telt beslist. Getekend: Stalin’. De tegenbetogers maken muziek en dragen spandoeken van hun beweging ‘Every vote counts.’

Iets ervoor had Corey Lewandowski van het campagneteam van Trump aangekondigd dat het tellen van de stemmen gestaakt werd in Philadelphia door het indienen van een nieuwe klacht. Team-Trump wil dat waarnemers tot op 1,8 meter van de tellende ambtenaren kunnen staan, iets wat tot nu niet het geval zou zijn.

Chaos

Een van die waarnemers is Elisabeth Kayser. Ze is een advocate uit Missouri die door de Republikeinen overgevlogen is om de verkiezingen te observeren in een landelijk kiesdistrict in Pennsylvania. ‘Het was pure chaos’, beweert ze. ‘Er zaten mensen op de grond te tellen, of in kamers die niet tot het telbureau hoorden. Een collega heeft iemand zien vertrekken met een hele doos vol stembrieven.’

Kan ze dat bewijzen, vragen we. ‘Nee, want we mogen geen foto’s maken. Maar de chaos creëerde wel de omstandigheden om fraude mogelijk te maken.’ De staat Pennsylvania benadrukt dat het tellen van de stemmen nauwgezet en correct gebeurt. Het tellen werd later op donderdag hernomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie