Geen tweede debat tussen Trump en Biden

Er komt geen tweede debat tussen Donald Trump en Joe Biden. ©AFP

Het tweede verkiezingsdebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en presidentskandidaat Joe Biden, normaal volgende donderdag gepland, is geannuleerd. Dat heeft de organiserende commissie vrijdag bekendgemaakt.

Nadat bekend raakte dat Trump positief testte op het coronavirus, had de commissie het debat al gewijzigd in een virtuele ontmoeting. Dat werd echter door de Amerikaanse president geweigerd.

Nu heeft de organiserende commissie het tweede debat van 15 oktober dus geannuleerd. Tijdens die ontmoeting zouden kiezers vragen hebben kunnen stellen aan de beide kandidaten.

Een ander debat tussen beide kandidaten is gepland op 22 oktober, in Nashville. Dat wordt meteen het laatste debat tussen beide kandidaten.

De Amerikaanse president Donald Trump drong er vorige week bij zijn Democratische uitdager Joe Biden op aan de nog geplande debatten met een week uit te stellen. Met het voorstel hoopte de Republikein tijd te rekken om zijn coronabesmetting te overwinnen.

Beide zeventigers hebben al verbaal de degens gekruist, op 29 september. Dat verliep erg chaotisch en bits.

Aanhangers

Trump wil zaterdag aanhangers verzamelen bij het Witte Huis, voor zijn eerste optreden in het openbaar sinds zijn besmetting met het coronavirus. Hij wil spreken bij 'een vreedzaam protest voor recht en orde' op de zuidelijke tuin. Volgens Amerikaanse media zijn 2.000 mensen uitgenodigd. Trump zou zich tot hen wenden op een balkon.

Het is nog niet duidelijk of Trump nog besmettelijk is. In een vrijdagavond uitgezonden interview zei hij dat hij getest is, maar nog geen resultaat had. Hij zei echter zo goed als virusvrij te zijn. Hij krijgt naar eigen zeggen ook geen medicijnen meer toegediend.

Volgens berichten in Amerikaanse media zullen de deelnemers zich strikt moeten houden aan de mondmaskerplicht. De afgelopen weken viel bij talrijke campagne-evenementen van Trump op dat weinig toeschouwers maskers droegen en afstand hielden.

Zo verliep het ook bij een evenement in de tuin van het Witte Huis op 26 september, toen de juriste Amy Coney Barrett werd voorgesteld als kandidaat van Trump voor het Hooggerechtshof. Daarna testten verschillende deelnemers positief op het coronavirus. Mogelijk raakten ook Trump en zijn vrouw Melania daar besmet. De gewezen gouverneur van de staat New Jersey, Chris Christie, ligt nog in het ziekenhuis.

De gerenommeerde epidemioloog Anthony Fauci sprak zelfs over een "superverspreiderevenement" (superspreader event) in het Witte Huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie