Advertentie

Geruchtenmolen om postjes draait al volop in VS

Susan Rice wordt getipt als nationale veiligheidsadviseur van Joe Biden. ©BELGAIMAGE

Enkele linkse boegbeelden, maar ook Republikeinen en vooral veel centristen: met wie omringt Joe Biden zich straks?

Officieel heeft Joe Biden nog niemand voorgedragen, maar aan potentiële namen van toekomstige kabinetsleden alvast geen gebrek. Het zijn vooral centrumfiguren en oudgedienden uit Bidens decennialange carrière als senator en vicepresident. Veel vrouwen en adviseurs met een migratieachtergrond ook.

Voor de cruciale rol van 'chief of staff', de kabinetschef die het beleid praktisch helpt uit te werken, circuleren vooral de namen van Ron Klain en Steve Richetti. Zij vervulden die functie al toen Biden tussen 2009 en 2017 vicepresident was onder Barack Obama.

In economisch barre coronatijden wordt het departement Financiën zeker zo belangrijk. Voor het eerst in zijn 231-jarige geschiedenis zou daar een vrouw minister worden. Lael Brainard wordt genoemd, een bestuurder van de Federal Reserve. Of Sarah Bloom Raskin, die er tot 2014 bestuurder was. Ook de senatrice Elizabeth Warren, een lieveling van de linkervleugel, hengelt openlijk naar de job. Wordt het toch een man, dan komt Roger Ferguson in beeld. In 1999 werd hij de eerste zwarte vicevoorzitter van de Fed, de jongste jaren was hij bestuurder bij Google-moeder Alphabet.

Susan Rice wordt getipt als Bidens nationale veiligheidsadviseur, wat ze ook al was onder Obama. Om zijn linkervleugel te sussen krijgen figuren als Warren of afgevaardigde Karen Bass mogelijk een ministerpost. Maar om de tegenpartij de hand te reiken zou Biden ook wat Republikeinen opnemen in zijn ploeg. Hier vallen de namen van onder anderen Meg Whitman, de ex-CEO van Hewlett-Packard en eBay, en John Kasich, de gewezen gouverneur van de strijdstaat Ohio.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie