Grote techbedrijven schenken voor inauguratie van Biden

Joe Biden legt op 20 januari de eed af als president van de Verenigde Staten. ©Photo News

Grote techbedrijven als Google-moeder Alphabet en Microsoft hebben samen met zo'n 1.000 individuen en organisaties al geld geschonken voor de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.

Dat meldt de commissie die de inhuldiging op 20 januari organiseert.

Andere bedrijven die op de lijst staan van donoren met bijdragen boven de 200 dollar, zijn onder andere chipmaker Qualcomm, kabelleveranciers Comcast en Charter Communications, vliegtuigmaker Boeing en verzekeraar Anthem.

Google staat op de lijst omdat het digitale beveiling voor de ceremonie levert, zonder dit aan te rekenen, preciseerde een woordvoerder van Google.

Ook vakbonden als de American Federation of Teachers en de United Food and Commercial Workers hebben een bijdrage gestort, net als de Californische senator Barbara Boxerof en zangeres Barbra Streisand.

Wie hoeveel al heeft geschonken, is niet bekendgemaakt. Er staan geen beperkingen op de schenkingen aan een inauguratiecomité. Het campagneteam van Biden heeft de maximumbedragen vrijwillig beperkt tot 500.000 dollar voor personen en 1 miljoen dollar voor bedrijven. De grootste donoren zullen een uitnodiging krijgen voor een virtueel evenement met Biden en zijn vicepremier Kamala Harris.

107
miljoen dollar
De schenkingen voor de inauguratie van Biden lopen nog even door, maar het totaalbedrag zal schril afsteken tegen de 107 miljoen dollar die vier jaar geleden werd ingezameld voor de inauguratie van Donald Trump.

De schenkingen lopen nog even door, maar het totaalbedrag zal schril afsteken tegen de 107 miljoen dollar die vier jaar geleden werd ingezameld voor de inauguratie van Donald Trump, een record.

Impact corona

The New York Times merkt op dat veel grote bedrijven en organisaties die traditioneel een grote som schenken, ontbreken op de lijst. Ze argumenteren dat ze in deze coronatijden vooral mensen willen helpen die het moeilijk hebben. Een andere reden is het vooral virtuele karakter van het event.

Vanwege de coronapandemie zal de inauguratie van de nieuwe president soberder zijn dan normaal.

Biden en Harris riepen Amerikanen eerder op thuis te blijven. De traditionele massabijeenkomst op de National Mall is al geschrapt en de parade na de inauguratie van het Capitool naar het Witte Huis wordt nog bekeken.

Zeker na de recente bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers waarbij vijf doden vielen, worden strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

President Donald Trump liet weten dat hij niet bij de inhuldiging aanwezig zal zijn. Huidig vicepresident Mike Pence gaat wel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie