Justitieminister VS ziet geen bewijs van verkiezingsfraude die uitslag verandert

De Amerikaanse Minister van Justitie William Barr en president Donald Trump. ©AFP

Na juridische onderzoeken is geen bewijs gevonden voor verkiezingsfraude in de Verenigde Staten. President Donald Trump spreekt al weken van 'gestolen verkiezingen'.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen bewijs gevonden van wijdverbreide verkiezingsfraude die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen. Die bevindingen, die zijn gemeld door minister van Justitie William Barr, staan in schril contrast met de aanhoudende kritiek van president Donald Trump. Die spreekt over gigantisch verkiezingsfraude omdat er onder meer met briefstemmen zou zijn gesjoemeld.

Op 3 november won de democraat Joe Biden de presidentsverkiezingen met 306 kiesmannen, tegenover 232 voor Trump. Maar die weigert zijn nederlaag te erkennen en toe te geven dat hij niet is herkozen. Een van zijn argumenten is dat hij meer stemmen vergaarde dan vier jaar geleden. Dat is inderdaad het geval, maar Biden kreeg zo'n 6 miljoen stemmen meer dan Trump, met 80 miljoen een record in de Amerikaanse geschiedenis.

Toch spreekt Trump al wekenlang over 'gestolen verkiezingen', zonder bewijzen aan te leveren. Hij heeft in tal van staten een reeks rechtszaken aangespannen om de stemmen opnieuw te laten tellen, maar zijn claims worden steevast afgewezen door sceptische rechters. Barr, sinds jaar en dag een vurig medestander van Trump, gaf een maand geleden federale aanklagers de toestemming om juridische onderzoeken op te starten, nog voor alle stemmen geteld waren. Uit protest tegen Barr's beslissing nam Richard Pilger, de directeur van de juridische afdeling die verkiezingsfraude onderzoekt, prompt ontslag.

'Die onderzoeken hebben geen fraude aan het licht gebracht die een impact zou kunnen hebben op de verkiezingen', zei Barr aan het persagentschap AP. Op 8 december volgt de officiële publicatie van de verkiezingsuitslagen. Dan moeten alle staten hun definitieve uitslag publiceren en hun respectieve kiesmannen aanwijzen, die op 14 december via het kiescollege de lokale winnaars naar voren schuiven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie