Advertentie

Kandidaten genoeg om in Trumps voetstappen te treden

Trumps dochter, Ivanka, is een van de namen die circuleren als nieuw Republikeinse boegbeeld. ©Photo News

De presidentsverkiezingen van 2024 zijn nog veraf, maar toch gonzen nu al flink wat namen van wie straks het Republikeinse boegbeeld kan zijn.

Allereerst: Donald Trump zelf. Er wordt al volop op gehint dat hij over vier jaar een comeback in het Witte Huis ambieert. En indien niet hij, dan misschien wel zijn even nationalistische zoon Donald junior of zijn meer gematigde dochter Ivanka.

Trumps rechts-populisme heeft de voorbije vier jaar vele volgelingen gebaard, van wie enkelen zelf mogelijk presidentiële ambities koesteren. In de eerste plaats Trumps minister van Buitenlandse Zaken en gewezen CIA-baas Mike Pompeo, een ex-militair die in de politiek belandde via de Tea Party-revolutie. Tom Cotton ook, een jonge senator uit Arkansas die gelauwerd terugkwam uit de oorlogen in Irak en Afghanistan. Of Josh Hawley, een even jonge senator uit Missouri.

Tot de meer klassiek Republikeinse vleugel behoort Mike Pence, Trumps vicepresident die erg goed ligt bij evangelische christenen en economische libertairen. Al langer doet ook de naam van Nikki Haley de ronde, de voormalige gouverneur van South Carolina en Trumps ex-ambassadeur bij de Verenigde Naties. Met haar Indiase roots kan ze de Republikeinse partij een wat minder raciaal dubieus imago aanmeten.

Ook Liz Cheney wordt vaak genoemd. Zij is de dochter van Dick Cheney, de omstreden vicepresident onder George W. Bush, en zetelt voor Wyoming in het Huis van Afgevaardigden. Daar is ze de op twee na hoogst geplaatste Republikein. En hoewel ze haar kritiek niet spaarde, en haar familienaam het ancien regime in herinnering brengt, was Cheney een van de weinigen tegen wie Trump amper inging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie