Pen voor Bidens decretenlawine ligt klaar

©AFP

Met een mix van parlementaire wetgeving en vooral presidentiële decreten wil Joe Biden meteen uit de startblokken schieten. Welk beleid valt snel te verwachten?

Om het momentum van zijn inauguratie te verzilveren, en de breuk met voorganger Donald Trump in de verf te zetten, plant Joe Biden tijdens zijn eerste dagen als Amerikaans president een lawine aan initiatieven. Wetgeving in het parlement wordt in de steigers gezet. Biden staat echter vooral klaar om een resem decreten - 17 op woensdag alleen al - te ondertekenen, waarvoor hij zijn flinterdunne Democratische meerderheid in het Huis en de Senaat niet nodig heeft.

Corona en economie

De enorme gezondheids- en economische tol van de coronacrisis wordt Bidens grootste bekommernis.

De enorme gezondheids- en economische tol van de coronacrisis wordt Bidens grootste bekommernis. Uit een memo van zijn stafchef Ron Klain blijkt dat Biden al op de eerste dag een mondmaskerplicht zal invoeren in federale gebouwen en op het openbaar vervoer tussen staten. Woensdag worden ook de maatregelen verlengd om armlastige gezinnen niet uit hun huis te zetten of studenten niet op te zadelen met al te zware leningen. Dat Trump dinsdag aankondigde dat Europeanen en Brazilianen weer vrij naar de VS mogen reizen, wordt meteen geschrapt. Net als zijn voornemen om het Amerikaanse lidmaatschap van de Wereldgezondheidsorganisatie te schrappen.

De volgende dagen wil Biden per decreet ook de hulp opschroeven om scholen en bedrijven veilig te heropenen, en nog meer coronatesten mogelijk te maken. Dat moet de opmaat zijn om snel een stimuluspakket van 1.900 miljard dollar door het Congres te loodsen. Meer testen, vaccins en contacttracing, meer steun voor burgers, bedrijven en staten: 'Act Big' is het codewoord dat zijn minister van Financiën Janet Yellen dinsdag lanceerde.

Daarna ambieert Biden een nog groter pakket investeringen in gezondheidszorg, klimaatmaatregelen, onderwijs en infrastructuur. Doen de coronastimuli de hoge staatsschuld verder oplopen, dan wil Biden die tweede golf financieren met hogere taksen voor bedrijven en rijke Amerikanen.

Klimaat

Woensdag laat Biden de Verenigde Staten ook weer toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs, dat de Democraat Barack Obama in 2015 ondertekende maar waaruit Trump zijn land later terugtrok. Dat illustreert Bidens wil, na vier jaar 'America First', de multilaterale bondgenootschappen te herstellen. Maar vooral zijn ambitie om werk te maken van een groene reconversie.

Zo plant hij Trumps forse deregulering op het vlak van milieuwetten terug te draaien. Zo wordt de aanleg van de omstreden Keystone-oliepijpleiding verboden, en olie- en gasboringen in een Arctisch natuurgebied in Alaska on hold gezet. Strengere uitstootnormen en forse investeringen in hernieuwbare energie moeten volgen.

Migratie

Gaat ook meteen op de schop: het visumverbod voor sommige moslimlanden waarmee Trump zijn presidentschap in 2017 aanvatte. Biden wil ook snel een oplossing voor de honderden kinderen die nog altijd van hun ouders gescheiden zijn sinds ze onder Trump illegaal de VS binnenkwamen. En hij biedt de 'Dreamers' - kinderen van illegale migranten die vaak al hun hele leven in de VS wonen en werken - opnieuw bescherming tegen onmiddellijke deportatie.

Dat wordt de opmaat voor wetgeving die tot grote commotie zal leiden. Biden zal het parlement vragen een achtjarig pad uit te tekenen om de zowat 11 miljoen illegale migranten in de VS te laten regulariseren. Voor de Dreamers zou dat nog nog sneller moeten kunnen.

Impeachment

Nog polarisender wordt Trumps afzetting, waarover de Senaat zich de komende maanden buigt. Een startdatum is nog niet bekend, of er voldoende Republikeinse steun komt hoogst onwaarschijnlijk. Zeker is wel dat het proces Bidens momentum zal vertragen, en zijn agenda dreigt te overschaduwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie