Advertentie

Rechts Amerika duwt door voor de eigen online kerk

'MAGA' zal zaterdag door de straten van Washington schallen. ©REUTERS

Conservatief Amerika probeert via Twittervariant Parler en megarally's de onvrede bij de Trump-kiezer brandend te houden, met Georgia en de controle over de Senaat als doel.

Sean Hannity, presentator op de Amerikaanse rechtse nieuwszender Fox News, had donderdagavond een boodschap voor zijn 5,5 miljoen volgers op het sociale netwerk Twitter: 'Geen gecensureerde gesprekken, geen bull shit, kom en voeg je bij ons op Parler.' Ook andere boegbeelden van conservatief Amerika, zoals podcasthost Dan Bongino, maar ook leden uit de Trump-clan, riepen deze week op lid te worden van het alternatief sociaal netwerk dat veel weg heeft van Twitter.

Met succes: de app van Parler schoot als een komeet omhoog in de lijstjes van de App Stores van zowel Google als Apple. Het aantal Parler-leden zou tussen 4 en 11 november bijna verdubbeld zijn naar 8 miljoen leden. Het zet de spotlight op de nogal rechts getinte variant van Twitter die in 2018 ontwikkeld werd door John Matze. De basispremisse is dezelfde: wie een account aanmaakt, kan mensen en media volgen, maar ook zelf berichten ('parleys'), foto's of GIF's posten. Er zijn hashtags en er is een ontdekpagina, en je kan individuele berichten sturen.

Maar met zijn slagzin 'The Free Speech Social Network' maakt Parler wel duidelijk waarin het zich van Twitter onderscheidt. Parler wil zich minder dan Twitter bemoeien met waarmee gebruikers zich bezighouden. 'We kiezen ervoor zo weinig mogelijk te verwijderen, zowel wat betreft de accounts van leden als wat leden posten op het netwerk' Al is er ook geen bandeloosheid: spam en alles wat de wet overtreedt, kunnen niet door de beugel. Maar voor de rest hamert het bedrijf in zijn richtlijnen op het belang van de 'First Amendment', de vrije meningsuiting.

Ongenoegen rekken

Het is de gedroomde omgeving voor rechts Amerika, zeker nu het de claim dat Trump het slachtoffer werd van kiesfraude wil blijven voeden aan zijn misnoegde kiezers. Twitter en Facebook halen die boodschappen weg of voorzien ze van context, maar op Parler krijgt de 'Stop The Steal'-beweging wel vrij baan. Wie een account aanmaakt op Parler, belandt ook bruusk in de Republikeinse, conservatieve echokamer. Het algoritme suggereert een aantal populaire accounts, zoals die van Hannity, maar ook van zijn collega Tucker Carlson en van Ted Cruz, een van de Republikeinse senatoren voor Texas en een voormalig presidentskandidaat.

Ook Vlaams Belang actief op Parler

Er zijn ook Vlaamse partijen actief op Parler, de variant van Twitter. Het Vlaams Belang claimde eind juni zijn account op het sociale netwerk. Kopstukken, zoals voorzitter Tom Van Grieken en Kamerlid Dries Van Langenhove zijn actief. Zij hebben nog geen grote schare aanhangers: het partijaccount haalt 780 volgers, Tom Van Grieken 327. 'We volgen geen specifieke strategie rond Parler, we willen gewoon op zo veel mogelijk sociale media zo vroeg mogelijk aanwezig zijn, zodat anderen niet onze naam voor ons registreren', klinkt het bij de partij.

Uit de berichten op de tijdlijn van Cruz blijkt welke kaart de Republikeinen de komende weken zullen trekken. Het is een mix van onterechte claims dat de strijd tussen Biden en Trump nog niet beslecht is - omdat er nog rechtszaken aan de gang zijn - en de vraag voor donaties voor de senaatverkiezingen in Georgia in januari. Daar is een tweede ronde nodig. De zetels van de Republikeinen David Perdue en Kelly Loefler staan in Georgia op het spel. Pikken de Democraten die in, dan controleren beide partijen 50 zetels in de Senaat. Maar vicepresident Kamala Harris heeft in het geval van een stemming dan wel de doorslaggevende stem.

De Republikeinen zullen de onvrede onder Trump-kiezers lang genoeg moeten 'rekken' om de stembusslag in Georgia in hun voordeel te beslissen. Ze volgen de online weg, maar trekken ook de straat op. Trump-aanhangers houden zaterdag in hoofdstad Washington DC een steunmars voor hun president. De vlag ervan vertegenwoordigt vele ladingen, waaronder 'Million MAGA March', 'March for Trump' en 'Stop the Steal DC. Tal van extreemrechtse bewegingen, waaronder de Oath Keepers, de Three Percenters en de Proud Boys, zegden hun komst al toe.

Geschuimbek

De voorbije dagen deden oproepen voor de mars de ronde op Parler, maar zeker ook op Twitter en Facebook. Trump waagde de overstap nog niet. Hij heeft wel een campagneaccount dat 2,1 miljoen volgers weet te bekoren. Maar voor Trumps eigen account is Parler nog veel te klein. Op Twitter kan de uittredende president rekenen op 88,9 miljoen volgers. Het is en blijft, ondanks alle clashes tussen Trump en Twitter, zijn favoriete kanaal om te communiceren. Hij tweette vrijdagavond Belgische tijd nog maar eens wat voor een 'gemanipuleerde verkiezing' dit was.

We kiezen ervoor zo weinig mogelijk te verwijderen, zowel wat betreft de accounts van leden als wat leden posten op het netwerk.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse fractie in de Senaat, moet erop gokken dat de combinatie van het niet gecontroleerde geschuimbek op Parler, de megarally's in de straten en de tweets uit het Witte Huis hem weer de meerderheid opleveren, zodat hij zijn eigen postje niet kwijtraakt. Al staan aan Democratische kant de kanonnen ook klaar. Het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez maakte vrijdag bekend 370.000 dollar te hebben ingezameld om Georgia in januari van kleur te doen veranderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie