Advertentie

Republikeins verzet tegen verkiezingsuitslag zwelt aan

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo schaart zich achter president Trump. ©REUTERS

De Republikeinse partij verzamelt zich almaar gretiger rond de Amerikaanse president Donald Trump om de verkiezing van Joe Biden niet te aanvaarden.

‘Er komt een vlotte overgang naar een tweede termijn voor Donald Trump.’ Dat antwoordde Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, op de vraag of hij al contact had met het team van president-elect Joe Biden om de overdracht van zijn bevoegdheden te bespreken. ‘Alle legaal uitgebrachte stemmen moeten worden geteld, dat is nu het belangrijkste.’

Zowel Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, als Trumps minister van Justitie William Barr steunt Trump in zijn strijd tegen 'onregelmatigheden'.

Met zijn uitspraken volgt Pompeo de lijn die andere Republikeinse partijtoppers de jongste dagen lijken uit te zetten. Ze weigeren voorlopig de verkiezingsuitslag te erkennen, hoewel Biden met 279 kiesmannen achter zich niet meer bijgehaald kan worden. In heel wat staten kondigde Trumps team aan naar de rechter te stappen voor vermoedelijke verkiezingsfraude. Daar is tot nu geen bewijs van.

Memo

Zowel Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, als Trumps minister van Justitie William Barr verklaarde dinsdag Trump te steunen in zijn strijd tegen ‘onregelmatigheden’. ‘Het is het recht van president Trump om dat te doen. Illegaal uitgebrachte stemmen mogen niet geteld worden', zei McConnell in de Senaat.

In een memo aan zijn procureurs, die het persbureau AP kon inkijken, had Barr het over 'schijnbaar geloofwaardige aantijgingen die mogelijk de verkiezingsuitslag in bepaalde staten beïnvloeden'. Barr geeft in zijn memo geen concrete voorbeelden. Op Twitter roept de Republikeinse partij op om 'terug te vechten en de verkiezingen te beschermen.'

Ontslaggolf

Biden noemt Trumps houding 'beschamend'. 'Dit komt de nalatenschap van de president niet ten goede. Maar het verandert niet veel aan de dynamiek van de machtsovergang. We zien niets dat ons tegenhoudt. Al zouden extra inlichtingenbriefings handig zijn.' Ambtenaren mogen voorlopig geen briefings geven aan Biden omdat Trumps regering daar nog geen toelating voor heeft gegeven.

Intussen kwam een golf van ontslagen op gang. Maandag zette Trump minister van Defensie Mark Esper op de keien. In het Pentagon werd een reeks hoge ambtenaren de laan uitgestuurd en vervangen door wat waarnemers Trump-getrouwen noemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie