portret

Scott Perry, ultraconservatief zet Republikeins Congres naar zijn hand

Zelfverklaard fixer van het kapotte Washington, nemesis van Kevin McCarthy en trumpist die Trump negeert. Scott Perry, de leider van de Freedom Caucus, probeert de Republikeinse Partij steeds meer in zijn extreemrechtse richting te sleuren.

'Wetgevende terroristen' en 'lemmingen met zelfmoordvesten'. Sinds deze week ook de 'taliban 20'. De Republikeinse minachting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de partijgenoten van de Freedom Caucus, een ultraconservatieve splinterfractie onder leiding van Scott Perry, is groot. Zeker nu Perry en 19 andere dissidenten dagenlang weigerden Kevin McCarthy te benoemen als speaker van het Huis. Na een resem toegiften en 15 stemrondes, ongezien sinds 1859, staakten ze vrijdagnacht alsnog hun verzet, maar McCarthy komt op een uiterst wankele troon terecht die ze elk moment kunnen omverduwen.

Waarom dat ertoe doet? Het Huis en zijn machtige commissies is waar alle wetgeving begint. De speaker - de voorzitter - is namens de meerderheidspartij de nummer drie in 's lands politieke hiërarchie, na de president en de vicepresident. En na de midterms van november krijgen de Republikeinen die meerderheid in het Huis vanaf deze week opnieuw in handen.

Advertentie

Washington is kapot en wij gaan dat fixen, hoe pijnlijk ook.

Scott Perry
Leider Freedom Caucus

Waarom schoten ze dan meteen in de eigen voet, in plaats van het vizier te richten op het beleid van Democratisch president Joe Biden? 'Washington is kapot en wij gaan dat fixen, hoe pijnlijk ook', zei Perry, een gewezen brigadier-generaal die als helikopterpiloot diende in Irak. McCarthy, sinds 2009 lid van de hoogste partij-echelons, vindt hij een te grote ideologische windhaan.

Au fond is hun eis voor meer transparantie, inspraak en begrotingsdiscipline legitiem in een Congres waar de speaker een top-downstructuur dicteert, de achterkamerpolitiek regeert, en 'earmarks' - geld voor lokale dada's van parlementsleden - al jaren begeerd zijn. Maar finaal draaide de revolte om de macht om de partij verder in een extreemrechtse richting te duwen.

De essentie
  • Libertaire nationalist De 60-jarige Scott Perry is de voorzitter van de Freedom Caucus, een splinterfractie van zo’n 30 Republikeinse afgevaardigden. Ze pleiten voor een afgeslankte overheid en positioneren zich extreemrechts in het identitair debat.
  • Never Kevin Samen met 19 andere dissidenten blokkeert Perry de kandidatuur van partijgenoot Kevin McCarthy als voorzitter van het Huis. Ze vinden hem ideologisch te pragmatisch. Na toezeggingen zwichtte Perry in de 12de ronde en stemde voor McCarthy.
  • Stop the Steal Perry onderschrijft de complottheorie dat de Democraat Joe Biden in 2020 frauduleus Donald Trump versloeg bij de presidentsverkiezingen.
  • Ex-militair Perry bereikte de graad van brigadegeneraal in het Amerikaanse leger. Als helikopterpiloot en bataljonleider diende hij in Bosnië-Herzegovina en Irak.

Dat lukt ook, zeker nu de Republikeinen maar vier zetels op overschot hebben, terwijl de Freedom Caucus ruim 30 leden telt. Tegelijk legt de interne strijd de identiteitscrisis van de Grand Old Party pijnlijk bloot. Het partij-establishment opende zelf de doos van Pandora door het populistische nationalisme van Donald Trump te omarmen.

De Freedom Caucus werd opgericht in 2015, als uitloper van het Tea Party-verzet tegen de Democraat Barack Obama. Zijn miljardenhulp na de financiële crisis en de hervorming van de gezondheidszorg stonden haaks op het libertaire pleidooi voor een fel afgeslankte overheid. Evengoed viseerde de Freedom Caucus de eigen partijtop. Ze dwongen John Boehner acht jaar geleden tot ontslag als speaker. McCarthy weigerden ze, toen al, als opvolger. Dat werd de conservatief Paul Ryan, maar ook hij stapte op.

De leden van de Freedom Caucus kunnen niet zeggen waar ze voor zijn, alleen alles opsommen waar ze tegen zijn. Ze zijn anarchisten. Ze willen totale chaos.

John Boehner
Republikeins politicus

'De leden van de Freedom Caucus kunnen niet zeggen waar ze voor zijn, alleen alles opsommen waar ze tegen zijn', laakte Boehner. 'Ze zijn anarchisten. Ze willen totale chaos.'

Advertentie

Met de opmars van Trump ontpopte de Freedom Caucus zich als zijn trouwste pretoriaanse garde en zochten de leden steeds meer de rafelranden van het identitaire debat op. Zoals Marjorie Taylor Greene en Lauren Boebert, die de QAnon-complottheorie aanhangen over een satanisch Democratisch pedofielennetwerk. Of Paul Gosar en Matt Gaetz, die net als Greene banden hebben met blanke supremacisten.

Perry, sinds vorig jaar de voorzitter van de Freedom Caucus, propageerde de omstreden omvolkingstheorie. Suggereerde dat de dodelijkste schietpartij in de VS, die in Las Vegas in 2017, het werk was van Islamitische Staat. Vergeleek de Democraten met nazi's. En vocht, toen Trump eind 2020 de presidentsverkiezingen verloor, in zijn thuisstaat Pennsylvania de zege van Biden aan. Onder meer door te poneren dat de stemmachines er gehackt waren vanuit China, het VK of Italië.

'Pure waanzin', klonk het zelfs in Trumps inner circle. Maar Perry slaagde er ei zo na wel in Trump te overtuigen ene Jeffrey Clark, een bevriende complotdenker, te laten benoemen als minister van Justitie. Net zoals Jim Jordan, de eerste voorzitter van de Freedom Caucus, een medebedenker was van het plan vicepresident Mike Pence Bidens kiesmannen te laten vervangen door trumpiaanse volgelingen. Of Mark Meadows, nog een ex-voorzitter van de Freedom Caucus, die als Trumps stafchef de bestorming van het Capitool legitimeerde.

Een kleine groep Republikeinse outsiders is heel dicht bij de Amerikaanse macht geraakt.

Het illustreert hoe dicht een kleine groep outsiders bij de Amerikaanse macht geraakt is. Maar ook hoezeer hun revolutionaire aard tot onderlinge ruzies leidt, en zelfs Trump hen niet langer controleert.

Net als Greene en Jordan steunde Trump de kandidatuur van 'my Kevin'. Boebert daarentegen, een lid van de 'taliban 20', wees haar 'favoriete president' meteen terecht. Zoals Ron DeSantis, nog een medeoprichter van de Freedom Caucus, zich als gouverneur van Florida steeds meer opwerpt als alternatief voor zijn mentor Trump om in 2024 naar het Witte Huis te dingen.

Tegelijk rijst de vraag bij Republikeinen of dat electoraal nog loont. In 2018 verloren ze het Huis, in 2020 het presidentschap en de Senaat, en in november bleef de 'rode golf' beperkt. 'Ze zijn dom genoeg om dit suïcidale pad te blijven volgen', laakte Dan Crenshaw, een Republikeinse afgevaardigde uit Texas, de 'Never Kevins'. 'Het zal alleen Biden helpen herverkiezen in 2024.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie