Advertentie
Advertentie
voorkennis

Total Recall

©AFP

Schuift het liberale Californië zijn Democratische posterboy Gavin Newsom opzij als gouverneur?

Californië, dat is Hollywood en Silicon Valley. Dat is 's werelds vijfde economie, die teert op de ruimhartige instroom van latino's en een voorloper is van de groene reconversie. President Joe Biden versloeg hier Donald Trump met bijna 30 procentpunten. Kortom: de Golden State is zo'n beetje het liberale sodom en gomorra voor elke rechtgeaarde Republikein.

Hoe komt het dan dat 1,7 miljoen handtekeningen verzameld zijn om de Democratische gouverneur Gavin Newsom dinsdag te onderwerpen aan een recall, een referendum over of hij mag aanblijven? Drie woorden: The French Laundry. Newsom ging vorig najaar - zonder mondmasker - doodleuk dineren met lobbyisten in de culinaire tempel van driesterrenchef Thomas Keller, terwijl hij net toen zijn inwoners en bedrijven aan strenge covidmaatregelen onderwierp.

Slechts een keer eerder was een Californische recall succesvol, toen Arnold Schwarzenegger in 2003 de macht greep.

Voorts worstelt Californië met een daklozenleger. De criminaliteit stijgt er fors. Extreme droogte en bosbranden worden almaar erger. Rijken klagen over de hoge fiscale druk en bureaucratische lethargie. En dan was er nog een miljardenschandaal bij Newsoms werkloosheidsdienst.

Het deukt zijn imago van Democratische posterboy die presidentiële ambities toegedicht wordt. Kwatongen beweren dan weer dat Newsom er hooguit uitziet als een goed gecoiffeerde acteur die de rol van politicus spéélt. Moet hij zich echt zorgen maken?

Voor elke geregistreerde Californische Republikein zijn er twee Democraten. Alleen, die lopen niet storm om dinsdag te gaan stemmen. Begin augustus namen voorstanders van een recall zelfs bijna de leiding. Sindsdien is het alle hens aan dek. Biden voerde maandag campagne met Newsom, vorig week deed vicepresident Kamala Harris dat.

Ze waarschuwden voor vraag twee van het referendum: als Newsom afgezet wordt, wie moet hem dan opvolgen? De koploper is de Republikein Larry Elder, wiens standpunten over vrouwenrechten, klimaat en covid zeer conservatief zijn. Newsoms hoop: slechts een keer eerder was een Californische recall succesvol, toen Arnold Schwarzenegger in 2003 de macht greep. De Terminator had eerder wel al een hit gescoord met 'Total Recall'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie