Trump: 'Als kiescollege Biden verkiest, verlaat ik Witte Huis'

Donald Trump blijft volhouden dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn. ©REUTERS

Zijn verlies heeft de Amerikaanse president Donald Trump nog niet echt erkend, maar de Republikein gaf donderdag voor het eerst aan dat hij het Witte Huis zal verlaten indien het kiescollege Joe Biden aanduidt als nieuwe president.

Trump deed die uitspraak in een videogesprek met Amerikaanse soldaten in het buitenland, naar aanleiding van de feestdag Thanksgiving. De president had het nog steeds over 'massaal kiesbedrog' en zei dat het een 'fout' zou zijn om Biden te verkiezen.

Maar zoals bekend heeft Trump geen bewijzen om die aantijgingen te staven. 'Dit waren gemanipuleerde verkiezingen. Voor 100 procent.'

Derdewereldland

Trump zei ook dat het niet correct is dat zijn rivaal intussen een regering aan het samenstellen is. En hij voegde eraan toe dat de verkiezingsinfrastructuur in de VS op het niveau van een 'derdewereldland' staat. Ook de doden hebben gestemd, herhaalde de afscheidnemende bewoner van het Witte Huis.

Biden werd na de stembusgang van 3 november door alle grote Amerikaanse media uitgeroepen tot winnaar. Hij haalde 306 kiesmannen binnen. Dat is voldoende om een meerderheid van 270 stemmen te halen wanneer de kiesmannen van het kiescollege op 14 december afzonderlijk in de verschillende staten samenkomen en hun stem uitbrengen.

Op 6 januari worden die stemmen formeel geteld tijdens een gezamenlijke zitting van het Congres. Biden wordt vervolgens op 20 januari ingezworen als de nieuwe president.

Lees verder

Advertentie
Advertentie