Trump stelt voor debat met Biden week uit te stellen

Amerikaans president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden gaan volgende week virtueel met elkaar in debat. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij zijn Democratische uitdager Joe Biden op aan de nog geplande debatten met een week uit te stellen. Met het voorstel hoopt de Republikein tijd te rekken om zijn coronabesmetting te overwinnen.

Volgens het oorspronkelijke schema zouden Donald Trump en Joe Biden volgende week donderdag een tweede keer de degens kruisen voor de camera's. Die confrontatie kwam op losse schroeven te staan nadat Trump eind vorige week positief getest had op corona.

Na een kort verblijf in een militair ziekenhuis is de Republikein intussen weer thuis. Maar zolang hij besmettelijk is, blijft hij aan zijn bed en zijn bureau in het Witte Huis gekluisterd. De afgelopen dagen was dan ook flink wat twijfel gerezen of hij op 15 oktober present kan tekenen voor een debat in levende lijve in Miami, Florida.

Virtueel

In een poging de tweede verbale clash te redden kwam de commissie bevoegd voor de organisatie van de debatten donderdag met een alternatief op de proppen. Ze stelde de presidentskandidaten voor virtueel met elkaar in de clinch te gaan.

Dat plan was allerminst naar de zin van Trump. Dat maakte de president meteen na de mededeling van de commissie in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk. 'Ik ga mijn tijd niet verspillen aan een virtueel debat. Daar debatteren gaat niet', zei hij in een gesprek met Fox Business.

President Donald Trump won het eerste debat, ook al was moderator Chris Wallace verschrikkelijk en partijdig. Iedereen weet dat.
Bill Stepien
Campagnemanager Donald Trump

Zijn campagnemanager Bill Stepien, ook besmet met het coronavirus, ging even later nog een stap verder in een communiqué. 'President Trump won het eerste debat, ook al was moderator Chris Wallace verschrikkelijk en partijdig. Iedereen weet dat', stak hij van wal. Hij verweet de leden van de commissie 'de verdediging van Biden op zich te nemen door unilateraal te beslissen het debat af te gelasten. 'Dat is zielig.'

Stepien maakte zich ook sterk dat Trump tegen volgende week donderdag verschillende keren een negatieve coronatest afgelegd zal hebben. 'De veiligheid van alle betrokkenen kan gemakkelijk gegarandeerd worden. Kiezers moet daarom niet de kans ontnomen worden om de kandidaten met elkaar in de clinch te zien gaan.' Als er geen debat in levende lijve komt, organiseert Team Trump in de plaats een verkiezingsmeeting, gaf zijn campagnemanager nog mee.

Uitstel

Enkele uren later pakte Trump zelf uit met een tegenvoorstel. Hij vroeg Biden het debat van 15 oktober met een week uit te stellen. Het derde debat, gepland voor 22 oktober, zou hij graag op 29 oktober houden. Ter herinnering: de stembusslag vindt op 3 november plaats.

Biden reageerde donderdagavond niet meteen afwijzend op Trumps voorstel op voorwaarde dat kiezers tijdens dat tweede debat rechtstreeks vragen kunnen stellen aan de president ‘zodat die zijn verantwoordelijkheid niet kan ontlopen’. De Democratische presidentskandidaat voegde eraan toe dat hij van plan is op 15 oktober in debat te gaan met kiezers als op die dag de tweede confrontatie met Trump niet plaatsvindt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie