Advertentie

Wat betekenen de verkiezingen voor beleggers?

©EPA

Als dinsdagnacht niet meteen een winnaar duidelijk is, belooft het onrustig te worden op de beurzen. Verder is een zege van Joe Biden al lang geen doemscenario meer, zeker niet voor Europese aandelen.

Wat als het na verkiezingsdag weken duurt vooraleer de volgende president bekend is? Dat is sinds enkele maanden de grootste kopzorg van beleggers als ze aan de Amerikaanse verkiezingen denken. Financiële markten haten aanslepende onzekerheid, wat typisch op de koersen weegt. Bij de gecontesteerde presidentsverkiezingen van 2000 verloor de S&P500-index 12 procent in de weken dat er geen winnaar bekend was. Goud en Amerikaans staatspapier kunnen in dat scenario profiteren van hun rol als vluchthaven.

Omdat Joe Biden sinds begin oktober in de peilingen is uitgelopen op Donald Trump, is de beleggersvrees voor een onduidelijke uitslag intussen afgenomen. De aandacht gaat naar wat een overwinning van Biden zou betekenen. Veel hangt af van de vraag of Bidens Democraten ook de Senaat heroveren en zo beide kamers van het Congres zouden controleren. In dat geval krijgt Biden de kans om zijn belofte van stevige stimulus - inclusief een investering van 2.000 miljard dollar in infrastructuur en groene projecten - waar te maken.

Groene technologie

Voor de Amerikaanse economie zou dat een boost betekenen waarvan ook Europese aandelen kunnen profiteren dankzij de export van onder meer groene technologie naar de VS. Bovendien wil Biden Trumps protectionisme inruilen voor een meer multilaterale aanpak, wat de internationale handel een zetje kan geven. Voor Europese exporteurs zoals autofabrikanten is dat andermaal welkom nieuws. Voor enkele Amerikaanse sectoren dreigt wel een kopwind als Biden de dereguleringsgolf van zijn voorganger (deels) terugdraait. Vooral fossiele energie en de banken zijn kwetsbaar.

Omdat Biden het economische herstel prioriteit zal willen geven, kunnen de belastingverhogingen wel eens afgezwakt of uitgesteld worden.

Biden wil ook het tarief van de vennootschapsbelasting opkrikken naar 28 procent, nadat Trump het verlaagde van 35 naar 21 procent. Dat zou wegen op de bedrijfswinsten én de omvangrijke inkopen van eigen aandelen door bedrijven. Vooral Amerikaanse techaandelen zijn gevoelig voor hogere belastingen, terwijl ze met Democraten aan het roer ook nog eens meer te vrezen hebben van de strijd tegen hun monopoliemacht. Maar omdat Biden het economische herstel prioriteit zal willen geven, kunnen de belastingverhogingen wel eens afgezwakt of uitgesteld worden. De aanvankelijke nervositeit van Wall Street voor de Democraat is dan ook al even verdwenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie