‘Bewaking superrijken is geen James Bond-film'

De controlekamer bij Verisure in Evere. ©Wouter Van Vooren

Er bestaan tal van oplossingen om buitengewone eigendommen te beschermen, van statische bewakingsagenten tot de allernieuwste camera’s en detectoren. Maar misschien bestaat de beste bescherming er wel in niet te veel op te vallen. ‘De bescherming van Marc Coucke is niet de standaard.’

Wealth

Met de bijlage 'Wealth' geeft De Tijd u een inkijk in het rijke leven van de zeer vermogenden.

Neem een duik in de berichtgeving op de dossierpagina.

Velen herinneren zich de beelden uit 2015 van het kasteel van Marc Coucke, dat toen voor het eerst in het tv-programma ‘Royalty’ getoond werd. Een uitgestrekt landgoed uit het einde van de 18de eeuw, omgeven door groen. Over de eeuwen heen ging het van graven naar industriëlen. Vandaag dartelen de dochters van de zakenman er vrolijk rond.

Een idyllisch kader dat de liefhebbers van sprookjes doet wegdromen. Maar door zijn ligging in het centrum van de gemeente Merelbeke heeft die oase van rust een prijs. Die is niet louter financieel. Het domein heeft ook behoefte aan bescherming, zowel tegen al te nieuwsgierige mensen, als tegen inbrekers.

Voor die bescherming heeft de familie Coucke niet op een euro gekeken. Twee bewakingsagenten van het bedrijf K9 Security staan in de tuin. Bewakingscamera’s en het allernieuwste alarmsysteem vervolledigen het arsenaal.

Voor de bewoners is dat een prioriteit. Want voorbijgangers komen soms tot vlak bij de toegangspoort om een blik te kunnen werpen op het park rond het kasteel. Vlak bij de vijver die de woning van de buitenwereld scheidt, staat een kunstwerk van Anish Kapoor. Op zich zijn die nieuwsgierige blikken niet slecht bedoeld. Maar mogelijk heeft niet iedereen even goede bedoelingen.

‘Daarom hebben we voortdurend bescherming. Op het domein lopen bewakingsagenten met honden. Ze staan permanent in contact met de bevoegde instanties’, vertelde de miljardair toen in de tv-reportage.

Wat betekent zo’n beveiliging concreet? Wat kost die? En wie zijn de klanten die er gebruik van maken?

James Bond

Spelers als G4S en zijn concurrent Securitas domineren de bewakingsmarkt, voornamelijk die van de professionele gebruikers (luchthavens, commerciële centra...). Voorts zijn er kleinere spelers zoals het Vlaamse T&D Security. Maar de bewaking van luxeverblijven is niet te reduceren tot technische kennis alleen. Ze vertoont ook weinig of geen gelijkenis met wat zich in een James Bond-film afspeelt.

Een bewakingsfirma die perfect weet waar ze mee bezig is, moet het risico detecteren als het nog 3 kilometer verwijderd is, niet als het tot op 50 meter genaderd is.
Christophe Samyn
Directeur van Opsman

‘De bescherming van Coucke is niet de standaard’, glimlacht een kenner uit de sector. ‘Normaal heb je niet zoveel nodig om een plaats te beveiligen.’

Je moet dit soort bewaking inderdaad met een korreltje zout nemen. ‘Maar het is meer dan alleen maar een persoon of een plaats beschermen. En je overal door twee bodyguards laten begeleiden heeft ook niet veel zin. Dat oogt goed in de showbusiness’, zegt Christophe Samyn, directeur van Opsman, een bedrijf gespecialiseerd in de beveiliging van personen en goederen. Samyn heeft onder meer de beveiliging van de topman van Caterpillar op zich genomen toen dat bedrijf in volle herstructurering was.

‘Een bewakingsfirma die perfect weet waar ze mee bezig is, moet het risico detecteren als het nog 3 kilometer verwijderd is, niet als het tot op 50 meter genaderd is van de persoon die ze moet beschermen. Onze job bestaat erin een diagnose te stellen om daarna een behandeling te kunnen opstarten.’ Zoals uw arts u naar de apotheek stuurt, stuurt een bewakingsfirma u naar leveranciers van veiligheidsoplossingen. Bijvoorbeeld naar fabrikanten van gepantserde deuren, zoals het bekende Fichet, of van alarmen, zoals de Europese marktleider Verisure, die 3 miljoen klanten heeft in Europa.

Averechts effect

Het komt erop neer te bepalen met welke objectieve risico’s de te beschermen plaats of personen te maken krijgen. Hebben de risico’s betrekking op de fysieke integriteit van de betrokkenen of gaat het om het risico op inbraak of diefstal omdat er waardevolle voorwerpen aanwezig zijn? Het is daarbij belangrijk volledig onafhankelijk te zijn en niet tegelijk als rechter en partij op te treden. Daarom verplicht de wet dat de bewaking volledig gescheiden moet zijn van de verkoop van bewakingsoplossingen. Anders zouden bewakingsfirma’s er alle belang bij hebben om zo veel mogelijk toestellen te verkopen.

Te veel beveiligen heeft een averechts effect. Het verhoogt het risico. Daarom mag je alleen maatregelen treffen die gelinkt zijn aan een specifiek en berekend risico.

‘Te veel beveiligen heeft een averechts effect. Het verhoogt het risico. Daarom mag je alleen maatregelen treffen die gelinkt zijn aan een specifiek en berekend risico’, zegt Samyn. ‘Een factor waar je bijvoorbeeld rekening moet mee houden, is de mediatisering van de samenleving. Als je die factor meeneemt, ga je de situatie anders inschatten, zeker als je te maken hebt met iemand die met zijn levenswandel op sociale media te koop loopt.’

De oplossing die het vaakst voorkomt en het meest wordt aanbevolen, is nog altijd een gewoon alarmsysteem verbonden met een centrale die alles 24/24 en 7/7 registreert, ongeacht of de bewoners thuis zijn of niet.

SOS-knoppen

De Belgische marktleider Verisure is een goed voorbeeld van hoe een veiligheidsbedrijf de volledige keten integreert: van het onderzoek en de ontwikkeling die in Zweden gebeuren tot de monitoring in Brussel waar 40 tot 50 gecertificeerde operatoren werken. Alleen de productie vindt plaats in Japan in samenwerking met Panasonic. ‘Al de rest gebeurt in-house’, zegt Tiziana Rizzo, de woordvoerster van Verisure.

‘Dat betekent dat we weten wat we doen en de werking van onze producten begrijpen. Zo maken we onder meer SOS-knoppen en rusten we rookdetectoren uit met een vrouwenstem. Uit een studie in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat kleine kinderen daarop 80 keer beter reageren dan op een geluidssignaal. Maar we geven ook advies. Wij hebben een team van veiligheidsconsultants die je kunnen vertellen welke plek in huis het geschiktst is om sensoren te plaatsen. Dat maakt dat we in real time kunnen zien of de achterdeur geopend werd, dan wel het raam op de eerste verdieping’, benadrukt Rizzo. Ze voegt er nog aan toe dat de meeste inbraken gebeuren op vrijdagavond en dat in juli een piek verwacht wordt.

De teams beheren maandelijks circa 100.000 alarmmeldingen. Ze bepalen op dat moment of er reden tot ongerustheid is, dan wel of het vals alarm is omdat de kat bijvoorbeeld in huis rondloopt. ‘Zo hoeven we de politie alleen te contacteren als het echt nodig is. Dat verhoogt ook de kans dat de politie onmiddellijk komt.’ Gebeurt dat niet, dan stuurt het bedrijf een bewaker ter plaatse tot de situatie veilig is. Dat geldt zowel voor luxewoningen als voor gewone woningen. De prijzen voor een klassieke villa beginnen rond 50 euro per maand en zijn afhankelijk van het aantal te bewaken zones.

Op vrijdag 7 juni vindt u de bijlage 'Wealth' bij De Tijd. U kan deze bijlage ook raadplegen op de dossierpagina

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie