Zo investeert u in een langer leven

©Pieter Van Eenoge

Supplementen die claimen het lichaam langer gezond te houden. Luxeklinieken voor een gepersonaliseerde behandeling tegen veroudering. Zombiecellen opruimen om jong te blijven. De markt voor levensverlenging boomt.

Ieder jaar een volledige screening van top tot teen onder de MRI-scanner om weefsel en organen in detail in beeld te brengen. Aangevuld met een uitlezing van het DNA, wat een al dan niet kwaadaardige genetische mutatie aan het licht kan brengen. Ook nog een batterij aan tests, van een elektrocardiogram tot een bloedanalyse. En een constante opvolging - op basis van 150 gigabyte aan gepersonaliseerde data - via specifieke programma’s voor voeding, beweging en stressniveau.

Wealth, over het rijke leven

De Tijd geeft u een inkijk in het rijke leven van de zeer vermogenden.

  • (Kunst)schattenjacht: op bezoek in het magazijn voor de superrijken
  • Familiebedrijven: wat als uw kinderen geen interesse hebben in uw zaak?
  • Luxetoerisme na corona: de zoektocht naar de ultieme privacy

Dat krijgen de klanten van Health Nucleus, een gespecialiseerde kliniek in San Diego in het zuidwesten van de VS. Het lidmaatschap kost tussen 5.000 en 25.000 dollar per jaar, afhankelijk van het programma. De bedoeling? Ziektes en andere afwijkingen in een zo vroeg mogelijk stadium opsporen om de levens van de klanten te rekken.

Het bedrijf zegt op zijn website dat bij 14 procent van de klanten medische problemen worden vastgesteld die onmiddellijke actie vereisen en dat bij 26 procent aandoeningen opduiken die aandacht op langere termijn vragen. Bij de rest gaat het vooral om de verbetering van de levenskwaliteit.

De antiverouderingskliniek, opgericht door de biotechstart-up Human Longevity, is populair, maar niet onbesproken. Wetenschappers zijn kritisch over de aanpak en twijfelen aan de beloftes van het bedrijf. Dat houdt Health Nucleus niet tegen uit te breiden naar Dubai en Singapore.

De vraag naar dit soort behandelingen stijgt en ook op andere plaatsen duiken soortgelijke initiatieven voor een gepersonaliseerde aanpak van de veroudering op. Het wijst op de groeiende aandacht van een gefortuneerd cliënteel voor investeringen in langer leven, zegt Phil Newman vanuit Londen.

Newman is de oprichter van Longevity.Technology, een website over de groeiende business van levensverlengende technologieën en therapieën. Hij merkt een trend op waarbij rijken - onder anderen succesvolle ondernemers en bitcoinbeleggers - almaar meer willen investeren in langer leven. Dat doen ze door geld uit te geven aan hun eigen gezondheid met het oog op extra jaren en door biotechstart-ups te financieren die veroudering willen tackelen. ‘We zien een groeiende groep vermogende individuen die zo lang mogelijk willen genieten van hun rijkdom en willen profiteren van de nieuwe technologieën en therapieën die ze financieel steunen’, zegt Newman.

Minstens 100 jaar

600
miljard dollar
De markt voor levensverlenging zou volgens Bank of America Merrill Lynch over 5 jaar 600 miljard dollar groot zijn.

De Zwitserse zakenbank UBS ondervroeg vorig jaar ruim 5.000 high net worth investors, klanten met een investeringsvermogen van minstens 1 miljoen dollar. 90 procent van hen noemt investeren in gezondheid een prioriteit.

Ook opvallend: iets meer dan de helft verwacht minstens 100 jaar te worden, een groot verschil met de levensverwachting bij de brede bevolking, die in ons land 81,8 jaar bedraagt. Volgens nog een ander rapport, van Bank of America Merrill Lynch, zou de markt voor levensverlenging de komende vijf jaar aandikken tot ruim 600 miljard dollar.

In het wereldje bestaat een droom die longevity escape velocity heet. Dat is het fenomeen waarbij de wetenschap zodanig snel vooruitgaat dat door alle ontwikkelingen de levensverwachting elk jaar met meer dan een jaar toeneemt en je kunt ‘ontsnappen’ aan het einde. ‘Als je voldoende geld hebt en als je kan profiteren van de beschikbare wetenschap en de technologie, zou je voor altijd kunnen leven omdat je de dood telkens opnieuw uitstelt.’

Van aanpakken naar voorkomen

Dat is de theorie. ‘Maar let op, longevity gaat niet om eeuwig leven’, benadrukt Newman. ‘Het gaat erom mensen te helpen gezond, lang en vrij van ziekte te leven. We zien het bewijs dat die boodschap doordringt bij investeerders, en zeker bij family offices.

Het doel is de periode van ziekte zo lang mogelijk uit te stellen en zo kort mogelijk te houden.
Phil Newman,
Longevity.Technology

Longevity is een opkomende investeringscategorie die dezelfde opbrengsten zal hebben als traditionele biotech en medische toestellen. De focus verschuift van het aanpakken van ziekten naar het voorkomen dat ze optreden.’

Aan welke oplossingen denken de investeerders dan? Newman onderscheidt twee groepen. De eerste zet in op voedingssupplementen, die het grote voordeel hebben dat ze snel op de markt kunnen komen, sneller dan medicijnen die een veel langer goedkeuringstraject moeten doorlopen. Het is onder meer populair geworden om NAD-supplementen te slikken. Nicotinamide adenine dinucleotide is een molecule die helpt bij verschillende cellulaire functies, maar die afkalft bij veroudering, wat dan weer verouderingsverschijnselen in de hand werkt. De NAD-supplementen beloven dat proces tegen te gaan.

De tweede groep focust op een doorbraak van medicinale therapieën, zoals het ‘zuiveren’ van het lichaam van afgestorven cellen. Een menselijke cel kan tussen 40 en 60 keer delen, een principe dat de Hayflicklimiet heet. Daarna worden het senescente cellen, die zich niet meer kunnen delen. Door die zombiecellen met geneesmiddelen te verwijderen, blijft een lichaam langer jong.

Een pak biotechbedrijven stortte zich op de ontwikkeling ervan, maar voorlopig heeft er niet één een bij mensen werkend middel. Het onderzoeksdomein kreeg een tik toen het Amerikaanse Unity Biotechnology vorige zomer tegenvallende testresultaten opbiechtte.

Multimiljardairs

Unity Biotechnology had nochtans de aandacht van de superrijken getrokken. Onder anderen Amazon-oprichter Jeff Bezos en de bekende techinvesteerder Peter Thiel waren bij de geldschieters. Maar het bedrijf, intussen beursgenoteerd, verloor al ruim de helft van zijn piekwaarde van 700 miljoen dollar. Bezos en Thiel zijn niet de enige multimiljardairs die mikken op enkele decennia bonus.

Sergey Brin (Google), Jeff Bezos (Amazon) en Larry Ellison (Oracle) zijn enkelen van de superrijken die hopen op een paar decennia bonus.

Ook Oracle-oprichter Larry Ellison en Google-costichter Sergey Brin behoren bij de techoptimisten die er veel geld voor over hebben om af te tasten hoe rekbaar het leven is. Daarom investeren ze in onderzoek naar manieren om de veroudering af te remmen.

Een van de vaandeldragers in Europa is de Britse miljardair Jim Mellon, die met zijn fortuin Juvenescense oprichtte, een firma die al tientallen miljoenen investeerde in start-ups. Daarbij zit onder meer AgeX, dat met stamceltechnologie verouderd weefsel hoopt te herstellen. In een interview met het Amerikaanse luxemagazine Robb Report noemde Mellon, die ook investeerde in Longevity.Technology, het hele domein ‘de grootste geldfontein’ die hij ooit zag. ‘Als je in de vroege dagen van het internet had geïnvesteerd, was je bij de rijksten van de wereld. We zijn nu in dat stadium, de opportuniteit is gigantisch.’

Voor Newman is het niet verwonderlijk dat de interesse sterk in de lift zit. ‘Het bewustzijn van mensen over hun eigen gezondheid groeit, net als het bewustzijn dat ze voor financiële onafhankelijkheid langer gezond moeten zijn, zodat ze langer kunnen werken. Het doel is de periode van ziekte zo lang mogelijk uit te stellen en zo kort mogelijk te houden. De echt superrijken zijn al in de buurt, voor de rest komt het.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie