Vrouwelijke oerkracht uit urban Afrika

©RV DOC

Het muziekfestival Woodstock was vijftig jaar geleden het hoogtepunt van de tegencultuur. Welke toegewijde, gewetensvolle of tegendraadse bands of artiesten mag u deze zomer niet missen op onze festivals?

Muthoni Drummer Queen moest in haar thuisbasis Nairobi feller opboksen tegen vooroordelen dan haar voorbeelden M.I.A. en Beyoncé, waarmee de Keniaanse rap- en popster weleens vergeleken wordt.

Haar jongste album ‘SHE’ roept op tot female empowerment en kreeg internationaal lof.

Het kleinere Naamse festival Esperanzah! is op het vlak van pluralisme en feministische insteek altijd al een voorloper geweest in het Belgische festivallandschap. Deze zomer strikt het de Keniaanse Muthoni Ndonga, die optreedt onder het pseudoniem Muthoni Drummer Queen. Zij laat horen dat er ook in Afrika een en ander broeit.

Met een aanstekelijke mix van hiphop, r&b en dancehall zette ze in eigen land een nieuwe generatie vrouwelijke artiesten op het juiste spoor, zoals ze vroeger ook zelf toekomstvisioenen aangereikt kreeg via Beyoncé, Missy Elliott, Lauryn Hill en M.I.A.. Tijdens een uitgebreide zomertournee laat ze Europa straks kennismaken met een modern Afrika, dat zijn roots en trots koppelt aan een eigentijds grootstedelijk geluid.

De ouders van Ndonga waren van bescheiden afkomst en hadden haar afgeraden artieste te worden, maar na universitaire studies internationale betrekkingen en filosofie leerde ze in 2013 de Zwitserse productietandem GR! en Hook kennen, die haar internationale carrière alsnog op gang hielp trekken.

Op haar recentste album ‘SHE’, een afro-feministisch statement, is ze scherp voor haar politieke leiders, maar vooral voor een samenleving die een dubbele standaard hanteert. Op ‘Dear Mathilde’ declameert ze: ‘You must work twice as hard / You must be twice as smart / To be a woman is a full time job for half the pay.’ En even later: ‘They will label you a bad girl / You will learn to be unmoved / Invent your identity’. Het straffe is dat haar energieke muziek ondanks het activisme positief en speels blijft klinken.

Lees de volledige reeks

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Woodstock gaat De Tijd deze zomer op zoek naar de tegencultuur van nu.

Welke bands mag u niet missen op de podia van Belgische festivals? Dat ontdekt u in het dossier 'Woodstock 50'.

‘Ik ben feministe geworden omdat ik begreep hoe het patriarchaat en het kapitalisme aan de basis van deze ongelijkheid liggen’, verklaarde ze eerder dit jaar aan Madame Rap, een website die bericht over vrouwen en de lgbt+-gemeenschap in de hiphopscene. ‘Ik daag mezelf uit anders te denken dan me is voorgehouden. Als feministe wil ik anderen aanleren hoe verroeste concepten als het patriarchaat kunnen worden vervangen door nieuwe ideeën.’

Omdat vrouwelijke rappers nog altijd moeilijk een publiek vinden, stampte ze in haar thuisland met Africa Nouveau en Blankets & Wine eigenhandig twee festivals uit de grond. Europa leerde haar kennen toen de track ‘Suzie Noma’ op de soundtrack van ‘Rafiki’ belandde. Dat was in 2018 de eerste Keniaanse film die vertoond werd op het filmfestival van Cannes. In haar thuisland was er een ban, omdat de film over een lesbische relatie gaat.

Muthoni Drummer Queen speelt op zondag 4 augustus op Esperanzah! in Floreffe.

Beluister de muziek uit de reeks

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie