Advertentie
reportage

Een cursus daytraden: ‘Je eerste prioriteit is overleven’

©SISKA VANDECASTEELE

Terwijl spaarboekjes niets opbrengen, regent het records op de beurzen en zijn Robinhood-beleggers in opmars. Dat kust zelfs in een luie fondsenbelegger de opportunist wakker. Een cursus daytraden.

Een bekentenis als begin: op regelmatige stortingen in enkele fondsen na heb ik geen ervaring met beleggen. Ik kocht nog nooit een aandeel op de beurs, ik heb geen broker en mijn bank heeft het opgegeven me ervan te overtuigen actiever met mijn geld om te gaan. Kortom: om te daytraden heb ik een cursus nodig.

Online wemelt het van de daytradingcursussen. Na even zoeken kom ik uit bij de Day Trading Masterclass van de Nederlander Kevin Timmer. ‘Verdien parttime 3.000 euro per maand’, prijst hij zijn onlinecursus van 997 euro aan. Voor dat geld krijg ik toegang tot een uitgebreide catalogus aan videocursusmateriaal en een actieve discussiegroep op het sociale platform Discord.

‘Corona heeft een extra boost gebracht’, zegt Timmer vanuit de Spaanse kuststad Marbella. Voor de pandemie meldden zich maandelijks zo’n 50 mensen aan voor de masterclass, nu zijn het er makkelijk 100 tot 150 per maand. ‘Mensen waren meer thuis en zagen de beurs na de eerste coronapiek in ijltempo herstellen. Ze wilden daar mee van profiteren.’

90 procent van de daytraders verliest 90 procent van zijn inzet in de eerste 90 dagen.
Kevin Timmer
Day Trading Masterclass

De opportunist in mij - ik kan wel wat met extra budget voor die naderende verbouwing - wordt door Timmer meteen weer zijn hok in gejaagd. ‘Je eerste prioriteit is overleven. Dit is een lastig vak. Als je er een mooi inkomen uit wil halen, kruipt er veel tijd en energie in. Vergelijk het met een dokter: die verdient goed, maar heeft ook eerst járen moeten studeren.’

‘Je gaat jezelf enorm tegenkomen’, waarschuwt Timmer. ‘Heftig verlies hoort erbij: 90 procent van de daytraders verliest 90 procent van zijn inzet in de eerste negentig dagen. Elke trader komt op een moment dat hij het niet meer ziet zitten. Daarom moet je goed weten waarom je dit doet. Daar kan je dan op terugvallen op momenten dat je het zwaar hebt. Of je het nu voor de hobby doet of er een voltijdse baan uit wil halen: zonder duidelijk doel voor ogen wordt het lastig.’

Goed om weten

  • Temper uw verwachtingen: heftig verlies hoort erbij.
  • Staar u niet blind op de koerswinsten in een trade: brokerskosten en belastingen romen een deel van de winst af, en moet je ook bij verlies betalen.

Stoplossorder

Het principe van daytraden is simpel: je begint de dag zonder aandelen in portefeuille en aan het einde van de dag is je portefeuille ook weer leeg. Tussendoor koop en verkoop je aandelen, bij voorkeur met winst. Timmers eerste les: daytraden is vooral risicobeheer. ‘Je moet ervoor zorgen dat je niet verliest, door eerst naar de downside te kijken. Geld verdienen is het resultaat van goed risicomanagement.’

Ik leer dat ik mijn budget van 500 dollar moet opdelen in vijftig ‘riskunits’ van 10 dollar. Per trade mag ik nooit meer dan een riskunit verliezen. ‘Overleven is prioriteit’, zegt Timmer nog eens. Het verlies beperken kan door meteen bij de aankoop van een aandeel ook een stoplossorder in te stellen: een automatische verkooporder als de koers van een aandeel het tegenovergestelde doet van waar ik op reken. Die verkooporder moet ik zo instellen dat ik na de verkoop maximaal 10 dollar heb verloren op de trade.

Het niveau van die stoplossorder is vervolgens van belang voor het bepalen van het koersdoel: om bereid te zijn het risico te lopen mijn 10 dollar kwijt te raken moet minstens de kans bestaan dat ik 20 dollar win. Om in te schatten hoe groot die kans is, doen daytraders een beroep op een technische analyse van de koersgrafieken.

Hoewel de termen ATR, Bull Flag en overextension nog altijd wat onwennig aanvoelen, is het de hoogste tijd een eigen handelskantoortje op te zetten. Als startkapitaal om te handelen volstaat 500 euro. Wie er op zijn minst een gedeeltelijk inkomen uit wil halen, begint volgens Timmer best met minstens 3.000 euro.

3.000
euro
Wie op zijn minst een gedeeltelijk inkomen uit daytraden wil halen, begint volgens Timmer best met minstens 3.000 euro.

Hardwaregewijs vallen de vereisten mee: een niet al te oude laptop volstaat en een tweede scherm is comfortabel maar niet onmisbaar. Maar dan begint het: realtime beursdatasoftware en een aandelenmakelaar (broker) zijn een vereiste. Timmer werkt met het beursdataprogramma TC2000. Dat kost, inclusief de onontbeerlijke live marktendata, 45 dollar per maand.

Daarbij komen de kosten van de broker. De meeste cursisten bij Timmer werken met het Cypriotische Tradenet. De goedkoopste plaatsen aan tafel kosten er 15 dollar per maand, en dan moet ik ook nog eens 30 procent van de winst die ik mij maandelijks hoop uit te keren vanaf mijn trade-account achterlaten bij de broker. Bij duurdere pakketten mag ik een hoger percentage van mijn winst zelf houden. Daar bovenop betaal ik bij Tradenet minstens 1,50 dollar per transactie, afhankelijk van de omvang van de transactie. Een volledige daytrade bestaat uit een koop- en een verkooptransactie, dus dat is zeker 3 dollar per trade. Allemaal geld dat van mijn daytradewinst afgaat én dat ik ook moet betalen als mijn handel verlies oplevert.

Even euforie

Meteen met echt geld handelen raadt Timmer met klem af. Ik moet beginnen met papertraden: handelen met nepgeld, waardoor mijn fouten in eerste instantie zonder financieel gevolg blijven. Brokers bieden dat papertraden maar korte tijd aan voor beginners: ze verdienen er immers niets aan. ‘Pas als je na honderd trades nog altijd je startkapitaal van 500 dollar hebt, mag je de stap zetten naar handelen met echt geld.’

Op het Discord-discussiekanaal bekijk ik de dagelijkse ‘watchlist’ van aandelen waarmee volgens doorgewinterde daytraders als Timmer goede zaken te doen zijn. Ik kies het aandeel van het farmaconcern en de coronavaccinmaker Moderna. Na het trekken van enkele lijnen ga ik short met vijf aandelen vanaf een koers van 396 dollar, met een stoploss op 398 dollar. Als de koers in de daaropvolgende minuten daadwerkelijk gestaag door daalt, maakt euforie zich van mij meester. De koers zakt door maar ik krijg het niet over mijn hart de trade te sluiten. Maar na vier minuten begint de koers weer te stijgen. En stevig ook, in 1 minuut terug naar 396 dollar. Weg is mijn winst.

Wat heb ik geleerd?

Daytraders zijn niet per se de cowboys van de beurs. Doorgaans zijn ze minzaam, en ernstig met hun vak bezig.

Om echt te leren daytraden moet je veel uren naar schermen willen turen om routine te krijgen in het herkennen van patronen en het opzetten van
trades.

Hebzucht kan zich met de minste moeite meester van mij maken.

‘Dat komt goed, die daling zet zometeen wel door’, redeneer ik. Want had ik net niet bewezen dat ik die wedge goed gezien had? Nog voor ik die gedachte afmaak, stijgt de koers door en tikt de 398 dollar aan. De stoplossorder treedt automatisch in werking: mijn positie wordt gesloten, ik ben mijn riskunit van 10 dollar kwijt. De deceptie is groot, net als het revanchegevoel. Ik wil die 10 dollar - ook al is het maar papier - terugverdienen. Zeker omdat mijn strategie klopte, ik heb alleen te laat verkocht.

In de volgende trades ben ik een stuk minder hebberig als de koers doet waarop ik inzet: ik verkoop netjes als ik mijn winrate van 3 heb behaald. Maar in de derde en de vierde trade van de dag gaat het mis. Tesla breekt in de loop van de ochtend voor een tweede keer door het hoogste peil van de vorige dag: een indicatie om in te zetten op een verdere koersstijging.

Zo gezegd zo gedaan. Maar meteen duikt de koers. Na mijn koop op 726 dollar zakt Tesla direct scherp terug, waardoor de stoploss opnieuw intreedt en ik mijn 10 dollar weer kwijt ben. Veel tijd om daarover te vloeken heb ik niet, want de koers keldert vrolijk door naar 719 dollar om daar de rest van de dag te bivakkeren. De stoplossorder die ik in mijn eerste trade vervloekte, ben ik nu intens dankbaar.

Aan het einde van de dag staat er na vier trades 23 dollar winst op mijn oefenaccount. Ik ben uitgeput van het staren naar de schermen, het trekken van denkbeeldige lijnen en het opbouwen en sluiten van trades. De onzekerheid blijft knagen. Ik heb het gevoel dat ik me als een hond in een kegelspel beweeg, en dat ik uit het trekken van lijnen álles kan afleiden wat ik maar wil, zonder dat het per definitie de juiste koersvoorspelling is.

Ervaren daytraders als Timmer bewijzen dat er wel degelijk geld te verdienen is met deze manier van aandelenhandel. Maar aan mij zal geen groot daytradetalent verloren gaan. Dat extra budget voor de verbouwing komt er niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie