Banksector verwacht lastig 2002

De Belgische banken staan aan het begin van een uitdagend jaar. De economie blijft nog zeker tot de zomer aanmodderen. Bovendien hebben zowat alle grootbanken fusiezorgen aan het hoofd. Fortis en KBC kunnen dit jaar wel beginnen met het oogsten van de kostensynergieën, voor Dexia is het nog te vroeg. KBC is de lieveling van de Belgische analisten voor 2002, de buitenlandse collega's zijn minder enthousiast.

'De Belgische banken gaan op het gebied van winstgevendheid een vrij moeilijk jaar tegemoet', meent Marijn Smit, analist van ABN AMRO. 'Ik verwacht vooral een verdere toename van de voorzieningen voor slechte kredieten." Behalve met die moeilijke marktomstandigheden worstelen de Belgische banken nog eens met reorganisaties. Fortis moet een pak kantoren sluiten, KBC is bezig met een herstructurering, en Dexia moet Artesia nog integreren.'

Als we de Belgische analisten mogen geloven, wordt 2002 het beursjaar van KBC. De bankverzekeraar is volgens het analistenheir sterk ondergewaardeerd. 'Het is spijtig dat enkele technische factoren, zoals de tweede herschikking van de MSCI-indexen in mei, op de koers zullen wegen. Maar eind 2002 denk ik dat een KBC-aandeel 45 euro kan kosten, tegenover zo'n 37,5 euro nu." meent Ivo Dierick van Cordius Asset Management.

De verankering door Almanij geeft KBC een speculatief tintje. Een fusie tussen de holding en KBC, zoals vorig jaar even gesuggereerd door KBC-topman Remi Vermeiren, zou de onderwaardering van het aandeel wegwerken en KBC een betere toegang tot de kapitaalmarkt geven. Dierick verwacht echter niet dat het dit jaar tot een fusie komt.

Concurrent Dexia zou met zijn defensief karakter de minder gunstige conjunctuur van 2002 gemakkelijker moeten kunnen verteren dan de concurrentie. Toch wijzen analisten op het verhoogde risicoprofiel door de overname van de Nederlandse zakenbanken Labouchère (2000) en Kempen (2001). Omdat zakenbanken zeer gevoelig zijn aan het marktklimaat, is Dexia een deel van zijn defensief karakter kwijtgeraakt.

Bovendien staat Dexia aan het begin van het fusieproces. De integratie van Artesia en Dexia zal in 2002 heel wat geld en inspanningen kosten. Het ineenschuiven van de twee kantorennetten lijkt een moeilijke klus te worden. Een eerder voorstel van de directie om de bedienden van Artesia onder te brengen in de zelfstandige sterstructuren van Dexia, werd na een staking van het Artesia-personeel voor onbepaalde tijd opzijgeschoven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud