Euro zonder problemen van start

De euro, de nieuwe munteenheid voor meer dan 300 miljoen Europeanen, is vlot uit de startblokken vertrokken. De omschakeling naar de euro is tijdens de overgang van oud naar nieuw zonder noemenswaardige problemen verlopen. Politici uit de twaalf eurolanden loofden de omschakeling als een beslissende stap op weg naar een politiek en economisch eengemaakt Europa.

Volgens de Europese commissie verliep de omschakeling zonder veel problemen. "De mensen kunnen in alle landen eurobiljetten krijgen", aldus de woordvoerder van Europees commissaris voor monetair beleid Pedro Solbes. "De mensen willen de euro vastnemen en voelen", aldus de woordvoerder, die een positieve balans opmaakte.

De Duitse kanselier Gerhard Schröder zei bij het afscheid van de mark: "We beleven het begin van een tijdperk waar de mensen uit Europa al eeuwen van dromen: grenzeloze reisvrijheid en kunnen betalen in een gemeenschappelijke munt".

Ook de Franse president Jacques Chirac kwam in zijn nieuwjaarsboodschap woorden tekort om de invoering van de euro te loven. "De euro is een overwinning van Europa en zal de Europese identiteit en macht consolideren", aldus de Franse president. De Ierse premier Bertie Ahern sprak van een grote aanwinst. Commissievoorzitter Romano Prodi bestempelde de invoering van de euro als een "belangrijk moment voor de Europese solidariteit".

De Spaanse premier Aznar zei: "De euro is het symbool van de kracht van onze unie". Zijn Griekse ambtsgenoot Costas Simitis sprak: "De euro is één van de sterkste munten ter wereld. Dat betekent meer kansen en hoop".

Met de euro zal er volgens inschattingen van de voorzitter van de Europese centrale bank (ECB), Wim Duisenberg, jaarlijks een procent meer economische groei komen. "Sinds de invoering drie jaar geleden heeft de euro al bewezen dat ze prijsstabiliteit, markttransparantie en handel over nationale grenzen heen mogelijk maakt".

Groot-Brittannië moet het voorlopig nog met de Britse pond stellen. Premier Tony Blair zei dat Groot-Brittannië "massaal belang" heeft bij een succesvolle euro. In zijn nieuwjaarsspeech verwees Blair dan ook naar de nauwe handelsbetrekkingen met de EU-partners.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud