'België is geliefd actieterrein voor waardebeleggers'

Dat is de mening van Sharon Fay, hoofd 'value investing' voor Europa bij AllianceBernstein. Die Amerikaanse vermogensgigant was woensdag even in Brussel op uitnodiging van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen (BVPF). AllianceBernstein beheert wereldwijd 465 miljard dollar (525 miljard euro) en combineert twee 'beleggingsstijlen', die zeker in de VS al jaren water en vuur zijn.

Alliance Capital is sinds de jaren '60 gespecialiseerd in groeiaandelen, waarbij de belegger de nadruk legt op bedrijven die een hoge verwachte winstgroei kunnen voorleggen. Een jaar geleden nam Alliance tegenpool Sanford C. Bernstein over. Bernstein is al 40 jaar een typische 'value investor' en focust op bedrijven die tegen een lage koers-winstverhouding noteren. In 1999 raakten waardebeleggers in volle technologiehype in de verdrukking, een jaar later gebeurde het omgekeerde (grafiek).

In de VS zijn de termen 'value' en 'growth' al lang ingeburgerd, in Europa niet. Op het oude continent opteren nog veel institutionelen bij hun aandelenselectie voor een land- of sectorgerichte aanpak. In beide gevallen valt Euronext Brussel, een kleine beurs met weinig 'opwindende' sectoren, uit de boot. Daar komt volgens Fay echter geleidelijk verandering in.

'Kleinere Europese aandelenmarkten zoals België, Oostenrijk, Ierland en Noorwegen vertegenwoordigen minder dan 1 procent van de wereldbeurskapitalisatie. Daardoor vallen ze bij veel beleggers van de radarschermen omdat ze te onbeduidend zijn. Daar profiteren wij als waardebelegger van. België is voor ons geliefd actieterrein, net als die andere kleine Europese beurzen. Op die markten staan nu erg veel ondergewaardeerde aandelen, maar daar zal op termijn verandering in komen.'

Fay doorprikt ook de mythe dat waardebeleggers per definitie afkerig zijn van technologieaandelen. 'Na de crash op Nasdaq zijn de waarderingen van sommige technologiebedrijven weer interessant te noemen. Alleen is het natuurlijk zaak er die bedrijven met overlevingskansen uit te zoeken.' De Bernstein-beheerder geeft als voorbeelden onder meer de Amerikaanse netwerkfabrikant Tellabs, het Britse informaticadienstenbedrijf Computacenter en het Spaanse Telefonica.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud