Technologiesector toont fors herstel met weinig bubbels

Is het recente herstel van de technologieaandelen opnieuw een zeepbel? Experts menen alleszins dat de sector niet goedkoop is. 'De kans is echter reëel dat de malaise een bodem bereikt heeft en dat het de volgende jaren beter zal gaan', zegt specialist Jan Smedts van Petercam. 'Bedrijven met voldoende liquiditeiten, een goede strategie en een duidelijk winstpotentieel op lange termijn, zijn in dat geval zeker koopwaardig.'

De technologieaandelen zijn aan een uitstekend beursseizoen bezig. Sinds het dieptepunt van 21 september won de technologiebeurs Nasdaq maar liefst 44 procent. De koers van bijvoorbeeld Network Appliance verdrievoudigde. Siebel, Yahoo!, Peoplesoft, Marconi, Tiscali en Siemens zagen hun koers verdubbelen. Onder meer Intel en Dell slagen daar vooralsnog net niet in. Ook Philips en Alcatel en vele anderen stevenen in 3,5 maanden tijd af op een koersverdubbeling.

Is dit een nieuwe technologiezeepbel of is het deze keer anders dan twee jaar geleden? We geven de meningen mee, die twee Amerikaanse experts gisteren formuleerden: 'Deze beursrally in de technologiesector heeft nog een lange weg af te leggen. Als we mogen stellen dat de sector zijn cyclische bodem heeft bereikt, hebben we een cyclisch herstel van minstens twee jaar voor de boeg', bezweert hoofd aandelenhandel Mark Donahoe van US Bancorp.

'Zelfs na de forse terugval sinds maart 2000 staat de sector er nog steeds niet goed voor', weerlegt hoofdeconoom Richard Bernstein van Merrill Lynch. 'De grote consolidatie heeft zich nog niet voltrokken. De te grote concurrentie houdt de operationele marges onder druk. Het wordt dus moeilijk dit jaar een sterke gemiddelde winstgroei voor te leggen.'

Wie heeft nu gelijk? Fondsbeheerder Jan Smedts van Petercam, gespecialiseerd in technologieaandelen, geeft een genuanceerder standpunt: 'Op macro-economisch vlak is er duidelijk beterschap. De ISM-index van de Amerikaanse verwerkende nijverheid trekt aan. Ook op bedrijfseconomisch vlak loopt het vlotter in verschillende takken van de technologiesector.'

Enkele voorbeelden. Gisteren gaf SAP, de Duitse expert in bedrijfssoftware, aan dat de omzet in het vierde kwartaal van 2001 hoger lag dan verwacht. Topman John Chambers van Cisco Systems stelde dat zijn bedrijf marktaandeel wint en enkele overnames plant. De computerbouwer Compaq beloofde een positief resultaat over het vierde kwartaal. En de Zuid-Koreaanse halfgeleidergroep Hynix meldt geregeld dat de prijzen van DRAM-chips de hoogte ingaan.

Smedts: 'Voor de meeste bedrijven waren de recessie en de gevolgen van de WTC-aanslagen in september minder rampzalig dan verwacht. Velen gaven in oktober en november winstwaarschuwingen en mogen die nu corrigeren. Bovendien speelt het hockeystick-effect: het laatste kwartaal van het fiscale jaar is bij het gros van de bedrijven het sterkste. Dat heeft vooral te maken met de nakende uitbetaling van de bonussen. De werknemers zijn dan extra gemotiveerd. In praktijk valt het fiscale jaar meestal samen met het kalenderjaar, en was het zopas afgelopen kwartaal dus het beste.' Ook het januari-effect speelt. Vermogensbeheerders vangen 2001 aan met goede moed en een propere lei. Ze durven meer risico's te nemen.

Wordt de huidige hausse gedreven door deze seizoenseffecten of gaat het wel degelijk fundamenteel beter? Volgens Smedts geldt dat laatste alleszins voor enkele nichemarkten, zoals die van de DRAM-chips: 'De verkoopprijzen van die producten zijn op korte tijd verdrievoudigd. De koerswinsten van producenten als Hynix en Micron kunnen dus nog een tijdje aanhouden. Ook sectorgenoten als Intel zullen ongetwijfeld beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal publiceren.'

'In die deelsector is de consolidatie overigens volop aan de gang', verwijst Smedts naar de opmerking van de Merrill-Lynch-econoom. 'Bernstein heeft gelijk dat de fusie- en overnamegolf in andere deelsectoren eigenlijk nog moet beginnen. Ik vind dat echter normaal. De val van die aandelen ging dermate snel, dat de meeste bedrijven zich vooral op overleven concentreerden. Kandidaat-overnemers wachten intussen rustig af tot hun prooien het mes op de keel hebben. Icos Vision Systems bijvoorbeeld heeft voldoende geld en geduld. Mijn idee is dat 2002 het jaar van de consolidatie wordt.'

Ook in de sector van de netwerkbeveiliging ziet Smedts opportuniteiten, maar de fabrikanten van netwerktoebehoren worstelen met overcapaciteiten. Marktleider Cisco is volgens Smedts' matrixmodel bovendien nogal duur (zie grafiek).

Dat model geeft in een oogopslag een idee over de rationaliteit van koerswaarderingen. De operationele marge (winst/omzet) van het bedrijf wordt afgezet tegen de verhouding beurskoers/omzet per aandeel. De percentages weerspiegelen dan de jaarlijkse omzetgroei voor de volgende zeven jaar waarmee de huidige beurskoers rekening houdt.

Cisco heeft volgens Smedts een operationele marge van 5 procent en noteert 7,8 keer boven de omzet per aandeel. Indien Cisco tot 2008 geen jaarlijkse omzetgroei van 65 procent realiseert, is het aandeel volgens de matrix dus te duur. Smedts: 'Ik wil benadrukken dat de matrix louter een leidraad is. Bovendien heeft de magere marge van Cisco deels te maken met zware afschrijvingen. Die marge kan zeker stijgen tot 15 procent.' In dat geval volstaat een jaarlijkse omzetgroei van 40 procent.

'Ook Ubizen kan zijn marge verhogen tot zeker 10 procent, waardoor het aandeel eigenlijk goedkoop is', zegt Smedts. De meeste andere technologieaandelen zijn volgens de matrix heel wat redelijker geprijsd dan in mei 2000.

Pierre HUYLENBROECK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud