Agfa-Gevaert van kwaad naar erger

©-

Met een koersval van 59 procent is Agfa-Gevaert dit jaar veruit het slechtst presterende Bel20-aandeel. Een van de favorieten van 2007 werd geveld door de hoge grondstoffenprijzen, de dollarblues en managementperikelen.

(tijd) - Het jaar begint nochtans goed voor Agfa. Enkele analisten schuiven het aandeel naar voren in de klassieke favorietenlijstjes als 'turnaroundkandidaat'. Financieel directeur Anne Vleminckx reageert gereserveerd en benadrukt de rol van marktschommelingen. 'Vooral de grondstoffenprijzen spelen op korte termijn.' Op 19 januari noteert het aandeel op het jaarhoogtepunt van 20,20 euro (1).

Een maand later stelt de groep de belegger voor de eerste keer teleur. Het bedrijf maakt over 2006 een toename van de bedrijfswinst met 17 procent bekend. De cijfers liggen onder de verwachtingen wegens hoge marketingkosten en de gestegen prijzen voor zilver en aluminium, twee belangrijke grondstoffen. Agfa kondigt ook de opsplitsing aan in drie beursgenoteerde ondernemingen tegen het einde van het jaar: Agfa Graphics, Agfa Healthcare en Agfa Materials (film). De aankondiging wordt overschaduwd door de zwakke resultaten. Het aandeel valt terug richting 16 euro (2).

Het beleggingsfonds Franklin Templeton maakt in maart van de koersval gebruik om een participatie te nemen van 8 procent (nu 10 procent). 'We vinden het aandeel ondergewaardeerd', klinkt het (3).

In mei koerst Agfa weer richting 20 euro na beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal (4). De nettowinst verdubbelt dankzij de verkoop van een belang in de afvalverwerker Indaver. Analisten zijn opgetogen dat Agfa eens niet ontgoochelt. Bovendien wordt de groep als de meest hapklare overnamebrok op Euronext Brussel beschouwd, leert een rondvraag van De Tijd.

Eind juni stapt gedelegeerd bestuur Marc Olivié op, een half jaar vroeger dan verwacht (5). Voorzitter Ludo Verhoeven, die Olivié in mei 2005 binnenhaalde als zijn opvolger, neemt de operationele leiding op zich. Een paar weken later verlaat ook personeelsdirecteur Marcel Van Aken het schip.

De exodus is de voorbode van flink wat onheil. Op 31 juli maakt Agfa een daling van de bedrijfswinst met 29 procent bekend. Agfa slaagt er amper in de fors gestegen grondstoffenprijzen door te rekenen. Door enkele prijsverhogingen raakt de grafische divisie zelfs omzet kwijt. Ook de zwakke dollar speelt de groep parten. De analisten die hoop hadden gekregen na de eerstekwartaalcijfers, zijn zwaar ontgoocheld. Agfa stelt de opsplitsing van de groep uit tot de zomer van 2008. Het aandeel zakt richting 15 euro (6).

De aandeelhouder krijgt midden oktober een nog grotere opdoffer omdat in het derde kwartaal de sterdivisie stilvalt. De medische poot realiseert een vier keer lagere bedrijfswinst dan ingeschat door analisten. Het aandeel ploft in één dag 22 procent lager, de op een na grootste koersval ooit van een Bel20-lid (7). Vleminckx maakt gebruikt van de koersafbrokkeling die volgt en koopt 4.700 stuks tegen 10,09 euro. Op 22 november bengelt Agfa op een dieptepunt van 6,63 euro (8).

Begin december krijgt Agfa met Jo Cornu zijn derde topman in vijf maanden (9). Hij heeft de zware taak het beleggersvertrouwen in Agfa te herstellen. Al bestaat daar maar een oplossing voor: veel betere resultaten publiceren. CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud