Beurswaarde verdubbelt dankzij deal Barco

IPTE ontpopte zich in 2007 tot dé uitblinker van de Brusselse continumarkt, met een koersexplosie van 140 procent. De overname van de bestukkingsactiviteiten van Barco maakte de Limburgse automatiseerder de helft groter en haalde het aandeel na zes barre jaren eindelijk uit de vergeethoek.

(tijd) - In het voorjaar laat niets vermoeden dat 2007 voor IPTE het jaar van de herontdekking zal worden. Eind december had het Genkse onderaannemings- en automatiseringsbedrijf de overname van de afdeling Electronic Manufacturing van Barco afgerond (1). Het gaat om de bestukkingsactiviteiten die elektronische componenten op printplaten aanbrengt. Voor IPTE, bekend als onderaannemer van elektronicareuzen als Philips, ASML, Nokia, Alcatel, Siemens en Bosch, meteen de grootste overname ooit, die de groepsomzet met ongeveer de helft doet toenemen.

De jaarresultaten over 2006 tonen een 14 procent lagere winst. IPTE voorspelt dankzij de Barco-deal echter een omzet van 200 miljoen euro, tegenover 138 miljoen in 2006. De prognose haalt IPTE heel even uit het verdomhoekje (2). Even later verdubbelt IPTE zijn productiecapaciteit in Roemenië en zegt gedelegeerd bestuurder Huub Baren op de aandeelhoudersvergadering de bijkomende kleinere overnames, in Duitsland of Nederland, niet uit te sluiten (3). 'IPTE is altijd een acquisitiebedrijf geweest', klinkt het.

Spurt

De herontdekking komt er pas halverwege mei met de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal, de eerste cijfers die de Barco-deal weerspiegelen. De externe groei plus een interne groei van 20 procent vertalen zich in een verdubbeling van de kwartaalwinst en -omzet. De koers, tot dan toe, vastgeroest op 5 euro, spurt in geen tijd naar 6 euro (4).

Naarmate het Limburgse bedrijf in verschillende beleggingsbladen herontdekt wordt, zet de beurskoers vervolgens zijn hausse geleidelijk voort. Een tweede grote stroomstoot volgt midden augustus, met de halfjaarcijfers. De nettowinst vertienvoudigde over het tweede kwartaal. IPTE laat zich naast de omzetprognose voor het eerst ook verleiden tot een winstdoelstelling: 'Onze verwachtingen voor de tweede jaarhelft zijn heel positief en wij denken onze procentuele winstgevendheid te kunnen behouden', luidt het (5). Begin september hervat KBC Securities de opvolging van het aandeel met een koersdoel van 11 euro en een rapport met de veelzeggende titel 'A bargain investment'. Dat geeft de koers nog een extra zetje (6).

Terugverdiend

Midden september voorspelt Huub Baren in een gesprek met deze krant een omzet van 250 miljoen euro. Hij verwacht dat IPTE de winst over 2007 kan verviervoudigen. 'Maar dat is aan de voorzichtige kant', voegt Baren eraan toe. En nog: 'De 15 miljoen die we voor de bestukkingsdivisie van Barco betaalden, is eind dit jaar terugverdiend.' De daaropvolgende nieuwe koersopstoot laat zich raden (7).

Een zeldzame terugval in oktober duurt niet lang. IPTE grijpt weerom sterke kwartaalresultaten aan om zijn winstprognose voor 2007 op te trekken naar 9 miljoen euro of 1,30 euro per aandeel (8). Het aantal uitstaande aandelen is intussen van 5,48 miljoen naar 6,93 miljoen stuks geklommen. De Limburgse Reconversiemaatschappij oefende immers 1,25 miljoen warrants uit en bouwt zo een belang van 18 procent op. Het belang van topman Baren verwaterde van 37,3 naar iets meer dan 30 procent.

Baren zelf kondigde begin december aan eind april de fakkel door te geven aan Luc Switten (9). De continuïteit zal verzekerd zijn in Genk: Switten richtte IPTE in 1992 immers samen met Baren op. Die laatste blijft actief als voorzitter van de raad van bestuur. Switten wacht een dubbele taak in 2008: de heropstanding bevestigen en de al vaak beloofde overnamedeal in Duitsland realiseren. KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud