Chinese motor geeft CMB wind in de zeilen

©-

CMB trapt het jaar rustig af. Eind januari legt de scheepvaartgroep cijfers voor in lijn van de verwachtingen (1): de omzet blijft vrijwel stabiel, maar de nettowinst zakt 13,8 procent.

(tijd)- De gemiddelde vrachttarieven voor bulkschepen liggen in 2006 iets lager dan in 2005, maar CMB is optimistisch voor de rest van het jaar. In februari ontdekken steeds meer analisten het aandeel (2). Ze wijzen niet alleen op de opmars van de vervoertarieven voor droge bulk, maar ook op de hoge prijs voor tweedehandsschepen. De economische groei van China doet de vraag naar transport voor kolen, ijzererts en andere grondstoffen toenemen. Daar profiteert CMB-drogebulkdochter Bocimar als geen ander van.

In april rapporteert CMB een verdrievoudiging van de winst over het eerste kwartaal (3). Dat is niet alleen te danken aan de hoge tarieven van meer dan 100.000 dollar per dag voor een 'capesize' bulkschip (vanaf 140.000 ton), maar ook aan de verkoop van twee schepen. CMB doet bovendien enkele magazijnen van de hand.

De halfjaarcijfers in juli vallen licht tegen (4). CMB kan niet ten volle van de prijsstijgingen profiteren omdat het langetermijncontracten had gesloten.

Minirally

Eind oktober vallen de derdekwartaalcijfers wat tegen, maar de bedrijfsleiding blijft bijzonder optimistisch. CMB kan enkele bestaande contracten tegen hogere prijzen hernieuwen (6).

Midden november kondigt de rederij aan dat ze haar activiteiten in de luchtvracht fors uitbreidt. De groep van Marc Saverys neemt samen met de durfkapitaalpoot van Petercam de Ierse luchtvaartmaatschappij Air Contracted Limited volledig over (7). De koers stijgt naar een record.

Voor 2008 zien de zaken er gunstig uit. Door de gewoonte van CMB een groot deel van zijn vrachten tegen afgesproken prijzen te leveren, is de groep al zeker van een superrendement. De tariefstijging is ruim voldoende om het effect van de lagere Amerikaanse dollar te compenseren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud