Deceuninck: beloofde heropstanding komt er niet

©-

Koers van pvc-producent tuimelt dit jaar 32 procent door wegzakkende verkopen in VS en Duitsland

(tijd) - De producent van pvc-raamprofielen Deceuninck kon de beloofde heropstanding in 2007 niet waarmaken. De groep werd van alle bedrijven op het Brusselse koersenbord het grootste slachtoffer van de Amerikaanse vastgoedcrisis. Tot overmaat van ramp viel de verkoop in Duitsland terug door een wijziging van het subsidiebeleid. Sofina en duizenden andere aandeelhouders zagen de koers imploderen.

Tijdens de eerste zes weken van het jaar gaat het aandeel er nog als een trein vandoor (1). Het management belooft dat 2007 een stuk beter wordt dan 2006 en stelt een omzetgroei van 5 à 10 procent voorop. 'Deze omzetrichtlijn is niet al te hoog gegrepen', zegt woordvoerder Ludo Debever. Hij rekent vooral op groei in Duitsland, Rusland en Turkije. Het aandeel piekt op 15 februari op 24,85 euro (2).

Midden maart onthult Deceuninck een nettoverlies over 2006 van 35 miljoen euro. De groep slikt voor 25 miljoen euro waardeverminderingen in het VK en de VS wegens de huizencrisis. De beleggers laten het niet aan hun hart komen: Deceuninck had eind 2006 al gewaarschuwd voor het eerste jaarverlies sinds de beursgang in 1985 (3). Bovendien houdt Deceuninck het dividend op peil. Daarmee suggereert de groep dat 2006 een 'accident de parcours' was.

Een maand later maakt het bedrijf een omzetdaling van 1 procent over het eerste kwartaal bekend. Goede verkoopcijfers in Oost-Europa kunnen de omzetimplosie van 31 procent in de VS niet compenseren. De wegzakkende dollar duwt de Amerikaanse omzet omgerekend naar euro nog lager. Opnieuw reageren beleggers voorzichtig, hoewel analisten mikten op een omzetstijging van 6 procent, in lijn met de managementprognose (4).

In het tweede kwartaal stijgt de omzet met amper 3 procent, maakt de groep midden juli bekend, de helft minder dan verwacht. De omzet viel niet alleen zwaar terug in de VS, maar ook in Duitsland. In de belangrijkste ramenmarkt in Europa zet de regering de subsidies voor nieuwbouwwoningen van jonge gezinnen stop. Het management verlaagt de omzetgroeiprognose voor heel het jaar tot 5 procent. Omdat het bedrijf de beoogde cashflowmarge van 10 procent voor het hele jaar bevestigt, behouden analisten en beleggers het vertrouwen. De koers circuleert net zoals in het begin van het jaar rond 22 euro (5)

Kredietcrisis

Midden oktober komt Deceuninck weer met slecht nieuws. De groep verlaagt de omzetgroeiprognose tot minder dan 5 procent wegens de aanhoudende problemen in de VS en Duitsland. De koers die door het beursherstel even was opgeveerd, moet terug naar af (7). Door de problemen in Duitsland schrapt Deceuninck er 200 jobs. Op 21 november zakt het aandeel even tot 14,50 euro (8).

De koersval van Deceuninck is slecht nieuws voor Sofina. Midden 2006 nam de holding van de familie Boël een belang van 17,5 procent. Van de investering van 86,7 miljoen euro is circa 30 miljoen in rook opgegaan.

De komende maanden is het uitkijken of Deceuninck zijn belofte van een marge van 10 procent over 2007 waarmaakt. De groep heeft steeds volgehouden dat ze de fors gestegen pvc-prijzen kan doorrekenen. Dat is een belangrijke reden waarom verschillende analisten nog altijd een koersdoel van 25 euro hanteren. CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud