Dexia: VS-dochter FSA en kredietcrisis drukken koers

©-

De aandelenkoers van Dexia ging sinds Nieuwjaar 14 procent onderuit ten gevolge van de kredietcrisis in het algemeen en de impact daarvan op Dexia's Amerikaanse dochter FSA in het bijzonder.

(tijd) - Een niet altijd even goede communicatie - 'de blootstelling van FSA aan de kredietcrisis is beperkt', om nadien toch problemen bij FSA te moeten opbiechten - liet bij de beleggers geen al te beste indruk na. Zij ontdeden zich van de aandelen. Dat gebeurde meermaals na verkoopadviezen van grote buitenlandse instellingen.

De publicatie van slechter dan verwachte omzetcijfers over 2006 duwt de koers van Dexia begin maart (1) flink lager. De tegenvallende omzet is te wijten aan de verkoop van Banque Artesia Nederland. De nettowinst over het vierde kwartaal van 2006 komt ook lager uit dan voorspeld.

Midden maart (2) drijft overnamespeculatie de koers hoger. De geruchten over een fusie van de Britse bank Barclays en de Nederlandse sectorgenoot ABN AMRO brengen Dexia voor het voetlicht als overnamekandidaat. 'Dexia is een mooie en aantrekkelijke partner', zegt een analist van Bank Degroof.

De publicatie van sterke eerstekwartaalcijfers einde mei (3) resulteert in een recordkoers van 24,84 euro. De piek valt samen met het Bel20-record van 23 mei. De omzet en de nettowinst zijn beter dan verwacht. 'Dexia is 2007 bijzonder sterk gestart', stelt gedelegeerd bestuurder Axel Miller. 

Bear Stearns

Naarmate de kredietcrisis begin augustus verergert, neemt de vrees voor de gevolgen voor FSA toe. De angst bezorgt de koers van Dexia midden augustus (5) een nieuwe klap. Dexia beweert bij hoog en bij laag dat FSA's blootstelling aan de rommelkredieten beperkt is.

Begin november (6) blijkt dat die uitspraak de waarheid geweld aandeed. FSA lijdt in het derde kwartaal een nettoverlies van 121,8 miljoen dollar tegen een winst van 91,5 miljoen een jaar eerder. Boosdoener is de forse waardevermindering van de kredieten in FSA's portefeuille als gevolg van de kredietcrisis in de VS. In een reactie op het slechte nieuws van FSA raadt de Zwitserse bankgigant UBS zijn klanten aan hun Dexia-aandelen te verkopen. 'De Amerikaanse kredietmarkt verslechtert veel sneller en sterker dan de meesten voor mogelijk hadden gehouden', schrijft analist Simon Chiavarini. Hij verlaagt zijn koersdoel van 23 naar 15 euro. De koers levert opnieuw enkele procenten in (7).

FSA weegt op de cijfers van Dexia. Uit de midden november (8) gepubliceerde cijfers blijkt dat Dexia's nettowinst in het derde kwartaal gedaald is tot 439 miljoen euro, lager dan verwacht. In een reactie zakt de koers tot het laagste peil sinds juni 2006. 

Dieptepunt

Voor 2008 is het uitkijken naar de verdere impact van de problemen bij dochter FSA op de cijfers van moeder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud