IBt: flop Optiseed

De koers van IBt, de Waalse producent van implantaten voor de behandeling van prostaatkanker, tuimelde sinds Nieuwjaar met 58 procent .Zwakke halfjaarresultaten en de stopzetting van de activiteiten in de Verenigde Staten zetten de beleggers ertoe aan het aandeel te dumpen.

(tijd) - Het jaar begint erg goed voor IBt. Midden januari (1) gaat de koers fors hoger nadat het beleggersblad Cash IBt had geplaatst op de lijst van de drie Belgische aandelen die in 2007 hun koers konden verdubbelen. De overige twee zijn Zenitel en Keyware Technologies.

In de weken nadien valt de koers terug naar het niveau van voor de aanbeveling. Begin april (2) meldt IBt dat het zijn implantaten ter behandeling van prostaatkanker voortaan ook in Frankrijk gaat verkopen. De Franse autoriteiten hadden beslist behandelingen op basis van IBt-producten terug te betalen.

Midden april (3) kondigen IBt en IBA, de Waalse producent van deeltjesversnellers voor de behandeling van kanker, een samenwerkingaan. IBt krijgt het exclusieve recht om Visicoil in zes West-Europese landen te verdelen. Visicoil is IBA's weefselmarkeerder om kankergezwellen in het lichaam van een patiënt te lokaliseren. Tien dagen later (4) stuurt IBt opnieuw goed nieuws de wereld in.

InterStrand-125, een IBt-product, zou een alternatief bieden voor de klassieke behandeling van borstkanker. InterStrand-125 zou deweefsels rond de tumor minder beschadigen dan de klassieke radiotherapie. Eind mei (5) publiceert IBt een nettowinst van 112.000 euro over het eerste kwartaal. ' De eerste winst in de geschiedenis van het bedrijf', zegt gedelegeerd bestuurder François Blondel. '2007 wordt een sleuteljaar', een verwijzing naar de verwachte doorbraak van Optiseed, een nieuw implantaat met radioactief palladium in een plastic omhulsel. Optiseeds grote voordeel was de lage kostprijs, omdat bij de traditionele implantaten het omhulsel bestaat uit het dure titanium. De lagere kostprijs zou voor hogere marges zorgen.

Kaskraker

Op 20 september (7) meldt IBt zware problemen met Optiseed in de VS. De medische centra in de VS krijgen vanaf Nieuwjaar 2008 voor implantaten een vast bedrag terugbetaald in plaats van een terugbetaling op basis van het gefactureerde bedrag. De nieuwe regeling zou IBt onder druk zetten de prijs te verlagen. Bovendien publiceert IBt op dezelfde dag een nettoverlies van 910.000 euro over de eerste jaarhelft. De slechte cijfers waren gedeeltelijk te wijten aan de zwakke dollar. De VS tekenden in de eerste jaarhelft voor ongeveer 10 procent van de omzet van IBt. De beleggers reageren geschrokken. Zij sturen het aandeel in één dag net geen 20 procent lager. Een dikke week later, eind september(8), gooit IBt de handdoek in de ring. De verlieslatende activiteiten in de VS worden opgedoekt, net als de productie van Optiseedimplantaten in het Waalse Seneffe. IBt gaat focussen op 'Europa en de rest van de wereld'. In de weken nadien keldert de koers van IBt van meer dan 8 euro naar dik 4 euro.

Midden oktober (9) sluiten de twee referentieaandeelhouders, de Waalse investeringsmaatschappij SRIW (11,7%) en de durfkapitalistCreafund (6,2%), een aandeelhoudersovereenkomst om IBt te verankeren. De beleggers negeren het nieuws. Eind november (10) publiceert IBt opnieuw bar slechte resultaten. Door de stopzetting van de Amerikaanse activiteiten bedraagt het nettoverlies over de eerste negen maanden 8,4 miljoen euro op een omzet van 6,7 miljoen. 'De bedoeling is in 2008 voor het eerst winst op te tekenen', zegt topmanBlondel. De beleggers zijn deze keer sceptisch. Het aandeel noteert 58 procent onder de koers van Nieuwjaar. CP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud