Waarom beleggen in vastgoed?

Vastgoed is als belegging best de moeite waard. Belgische woonhuizen stegen de afgelopen 50 jaar gemiddeld met 6,3 procent in waarde. Daarmee presteerden ze zelfs iets beter dan aandelen, die hun koersen gemiddeld 'slechts' met 5,9 procent zagen aangroeien. Bovendien mag u zich naast die meerwaarde ook aan een mooi huurrendement verwachten. Dat loopt al snel op tot om en bij de 5 procent per jaar. Qua rendement verdient vastgoed op lange termijn dan ook zeker een plaatsje in elke portefeuille. Op korte termijn moet u er echter rekening mee houden dat de prijzen wel schommelingen kunnen vertonen. Een gebouw dat u vandaag aankoopt, kan volgend jaar in waarde gedaald zijn.

Statistisch onderzoek heeft uitgewezen dat de prijzen van vastgoed verschillend evolueren van de koersen van aandelen en obligaties. Of met andere woorden: een negatief sentiment op de beurs gaat gewoonlijk niet samen met dalende vastgoedprijzen. In vakjargon zegt men dat de correlatie tussen beide erg klein is. Dat maakt vastgoed bijzonder geschikt als diversificatie voor een portefeuille. In tijden dat het slecht gaat met de beurzen of de obligatiemarkten, kunnen vastgoedbeleggingen weerwerk bieden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat vastgoed bijzonder goed rendeert in tijden van inflatie, terwijl dat nefast is voor de aandelen- en obligatiemarkten. Deflatie daarentegen is dan weer helemaal niet goed voor de vastgoedprijzen.

Vastgoedbeleggers moeten er ook rekening mee houden dat vastgoed een typische laatcyclische sector is, of anders gezegd : vastgoed doet het vooral goed op het einde van een economische hoogconjunctuur. Aandelen daarentegen lopen gewoonlijk ongeveer zes maanden vooruit op de economische conjunctuur. Wanneer aandelen het moeilijk krijgen aan het einde van een economische cyclus, komen de vastgoedbeleggingen dus aan het feest.

Als buffer voor een aandelen- en obligatieportefeuille is vastgoed daarom ideaal. Klassiek bedraagt het gewicht van vastgoed in een portefeuille ongeveer 5 procent. Maar liefhebbers mogen dat percentage gerust opdrijven tot 15 procent.

Vastgoedbeleggingen hebben echter ook hun minpunten. Ten eerste moet u er als vastgoedbelegger de nodige kopzorgen bijnemen. Want u wordt onvermijdelijk geconfronteerd met lastige huurders, lekkende daken, enz. Bovendien moet u over aardig wat kapitaal beschikken wil u zich een appartement, een woning of een winkelpand aanschaffen. En tenslotte is vastgoed als belegging ook niet echt vlot verhandelbaar. Wil u vastgoed verkopen, dan wordt u immers telkens met hoge transactiekosten geconfronteerd (registratierechten, ereloon notaris_).

Deze nadelen kan u overbruggen door 'papieren' vastgoed te kopen, zoals vastgoedcertificaten, vastgoedbevaks of vastgoedaandelen. U belegt dan in vastgoed (kantoorruimte, winkelpanden, opslagruimte, woonhuizen,_) zonder al de rompslomp die een rechtstreekse vastgoedbelegging kenmerkt. Bovendien bent u voor een bescheiden bedrag gesteld. Voor 50 à 100 euro kan u al deelbewijzen kopen van een vastgoedbevak. Op lange termijn bieden deze 'huizen van papier' echter alle voordelen van een vastgoedbelegging, inclusief het mooie huurrendement.

Frida Deceunynck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud