Welk rendement mag u verwachten van een vastgoedbevak?

Elke vastgoedbevak vertegenwoordigt een vastgoedportefeuille die bestaat uit verscheidene gebouwen, zoals kantoorgebouwen, baanwinkels, handelspanden, serviceflats,enzovoort_ Als belegger in vastgoedbevaks, mag u zich dan ook verwachten aan de typische vastgoedreturn. En die bestaat uit twee stukken : ten eerste is er het onmiddellijke huurrendement en ten tweede is er het waardeverloop op lange termijn.

Wat betreft de huurinkomst is het belangrijk aan te stippen dat alle huurinkomsten die de bevak ontvangt, na aftrek van kosten, voor minstens 80 procent moeten worden doorgestort naar de belegger onder de vorm van een dividend. Op die manier krijgt deze belegging écht het karakter van een vastgoedbelegging. Hoe hoger de huurprijzen en hoe minder de gebouwen geplaagd worden met leegstand, hoe meer u immers elk jaar ontvangt aan huurinkomsten. Op dit moment bedraagt het gemiddelde netto-dividendrendement van de Belgische vastgoedbevaks ongeveer 6 procent. Of met andere woorden : koopt u vandaag voor 10.000 euro aandelen van een vastgoedbevak, dan mag u, op basis van de huurverwachtingen voor het lopende boekjaar, volgend jaar een netto-dividend verwachten van ongeveer 600 euro. Een mooi rendement. Vastgoedbevaks horen dan ook helemaal thuis in het hokje van de defensieve beleggingen.

De vraag is echter of de bevaks hun dividend wel allemaal op peil zullen kunnen houden. De vastgoedmarkt ligt er immers niet zo goed bij. En bovendien is vastgoed een typische laatcyclische sector. Als er al prille tekenen zijn van economisch herstel kan het nog ongeveer twee jaar duren vooraleer ook de vastgoedmarkt ten volle herleeft. Voorlopig ziet het er dus niet zo goed uit, zeker niet voor de markt van de commerciële, industriële en kantoorgebouwen. Een verhoging van de pay-out ratio en het aanspreken van de reserves, zoals dat nu gebeurt, kan helpen een moeilijke periode te overbruggen. Maar hoe langer de economische crisis aanhoudt, hoe meer vastgoedbevaks door de knieën zullen gaan. Met residentiële bevaks en bevaks die beleggen in kantoren hoeft u niet zo snel voor dividendverlagingen te vrezen. Niet toevallig zijn dat ook de bevaks met het laagste dividendrendement. Dat is de prijs die u moet betalen voor iets meer zekerheid.

Frida Deceunynck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud