Huren of eigenaar worden: wat is het verstandigst?

U kan een woning kopen maar u kan er ook een huren. Kiest u voor huren, dan betaalt u aanvankelijk wellicht het minst. Maar als u koopt, valt de afbetaling op termijn helemaal weg. Wat kiest u best?

Gaat u huren, dan betaalt u wellicht minder dan wanneer u een vergelijkbare woning zou afbetalen. Maar dat voordeel is geen lang leven beschoren. Wie huurt, ziet zijn huurprijs immers stelselmatig oplopen door huurindexaties. En die maken dat u na verloop meer betaalt dan wanneer u de woning had gekocht en afbetaald.
Bekijken we het even met een voorbeeld. Stel dat de huurprijzen de komende twintig jaar aan hetzelfde ritme toenemen als de voorbije twintig jaar. Dan zal een huurprijs van € 500 vandaag over twintig jaar ongeveer opgelopen zijn tot € 1.075. En stel nu verder dat u voor de aankoop van een gelijkaardige woning een lening zou moeten afsluiten die u per maand € 625 kost aan afbetaling. Dan bent u aanvankelijk weliswaar duurder gesteld, maar betaalt u na enkele jaren minder. Wat u aan de bank afbetaalt, ligt immers vast voor de ganse looptijd van de lening (behoudens uiteraard eventuele rente-aanpassingen, maar die kunnen zowel naar beneden zijn als naar boven.)
Maar als koper heeft u ook nog een tweede voordeel. Nadat de lening is afgelost, beschikt u immers over een huis dat volledig uw eigendom is. Op die manier bouwt u een vermogen op dat er best mag zijn. Als de vastgoedprijzen de komende twintig jaar gemiddeld met 7 procent per jaar stijgen (en in het verleden lag de waardestijging van woningen gemiddeld zelfs nog hoger) dan is een woning na tien jaar ongeveer verdubbeld in waarde. En is de lening afgelost, dan woont u ook volledig gratis.

Maar kopen heeft ook nadelen. Beslist u een woning te kopen, dan moet u bij de aankoop ook bijkomende aankoopkosten betalen, zoals de registratierechten, het ereloon van de notaris, het beschrijven van de lening, BTW op nieuwbouw, enz... Die kosten spaart u uit wanneer u huurt. Stel bijvoorbeeld dat u € 20.000 aan kosten uitspaart, wanneer u een woning huurt. Als u dat geld twintig jaar lang belegt, dan krijgt u een mooi kapitaal bij elkaar dat zelfs kan oplopen tot € 100.000. Maar dat is nog altijd minder dan wat een eigen huis na 20 jaar waard zou zijn! @break En kopen heeft ook nog een ander nadeel. Als eigenaar moet u immers ook rekening houden met een aantal jaarlijks weerkerende kosten. Denk aan de jaarlijkse onroerende voorheffing, de kosten voor onderhoud en herstellingen, de schuldsaldoverzekering, enz. Voor deze kosten moet u volgens specialisten een budget reserveren van ongeveer twee maanden afbetaling per jaar.
Dan toch maar huren? Niet noodzakelijk. Want tegenover deze kosten staat dat de afbetaling van een lening voor een eigen woning u ook een fiscaal voordeel oplevert (zie ook het artikel Welke fiscale voordelen geniet ik bij een lening? ). En wat wil nu het toeval? Voor woningen met een waarde tot ongeveer € 100.000 komt die belastingbesparing ongeveer op... twee maanden afbetaling per jaar. Deze kosten worden voor bescheiden woningen dus als het ware door de fiscus gefinancierd. Toegegeven: zodra de lening is afbetaald, valt ook het fiscaal voordeel weg. Maar dan bent u ook van de afbetaling verlost, terwijl u als huurder levenslang blijft betalen.
En dan is er ten slotte nog een laatste voordeel dat vele kopers vroeg of laat toch gaan waarderen: een eigen woning geeft u absolute woonzekerheid. Daarmee wordt een eigen woning de beste oude-dag-verzekering die u zich maar kan wensen.

Frida Deceunynck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud