Advertentie

Spaarders profiteren van stijgende marktrente

Verscheidene Belgische banken hebben de jongste dagen renteverhogingen aangekondigd voor spaarboekjes, kasbons en termijnrekeningen. Ze reageren op de sterke stijging van de korte- en langetermijnrente, die op het hoogste peil staat in respectievelijk zeven en zes jaar. Waarom zit de marktrente in de lift?

(tijd) - De kortetermijnrente wordt vooral bepaald door het beleid van de Europese Centrale Bank. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet schokte vorige week de markten door te dreigen met een renteverhoging begin juli. Hij verwees naar de stijgende inflatierisico's. Hoewel Trichet zeer voorzichtig over een 'mogelijke' renteverhoging sprak, zijn de meeste analisten ervan overtuigd dat de ECB over drie weken de daad bij het woord voegt. Tot een week geleden voorspelden analisten een renteverlaging tegen eind dit jaar.

De Europese geldmarkt reageerde heftig op de waarschuwing van de ECB. De interbankenrente op drie maanden, de belangrijkste kortetermijnrente in de eurozone, kende vorige vrijdag de grootste stijging in zeven jaar. Ze noteerde gisteren op 4,96 procent, het hoogste peil in eveneens zeven jaar.

Klik om te vergroten

 

Langetermijnrente

Het rendement van Belgische staatsobligaties op vijf jaar steeg gisteren tot 4,78 procent, het hoogste niveau in zes jaar. De langetermijnrente blijft wel lager dan de inflatie, die in mei versnelde tot 5,2 procent. Dat betekent dat de inflatie volgens beleggers niet zo hoog zal blijven. Als beleggers ook de komende jaren 5,2 procent inflatie zouden verwachten, zouden ze een veel hogere vergoeding eisen voor obligaties.

Centrale bankiers vinden lage inflatieverwachtingen cruciaal. Ze onderstrepen dat stijgende inflatieverwachtingen leiden tot hogere looneisen en dat ze een loon-prijsspiraal niet zullen aanvaarden.

Tegoeden op spaarboekjes zijn bijna onmiddellijk opvraagbaar. Toch leert de ervaring dat een belangrijk deel van de inlagen een langere periode blijft staan. Daarom baseren banken de rente op spaarboekjes niet alleen op de korte rente, maar houden ze ook rekening met marktrentes op langere termijn. De prijszetting voor kasbons is makkelijker. De vergoeding van een kasbon weerspiegelt vooral het rendement van staatsobligaties met dezelfde looptijd.

Ook de komende maanden zal de evolutie van de inflatie doorslaggevend zijn voor de spaarrente. Als de olieprijs, inflatie en inflatieverwachtingen blijven stijgen, verstrakken de centrale banken hun beleid wellicht verder en dreigt de rente nog te stijgen.

Wouter Vervenne

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud