Afbetaling consumentenkrediet vaker rentevrij door vormfouten in contract

Financiële instellingen die de verplichte vermeldingen in de contracten voor consumentenkrediet in een verkeerd lettertype zetten, kunnen de kredietnemer geen rente aanrekenen op het krediet. Tot die conclusie komen de jongste maanden steeds meer rechtbanken.

De consumentenkredieten tellen almaar zwaarder door in de schuldenspiraal van diverse Belgische gezinnen. Vooral de kredietopeningen bij warenhuizen en postorderbedrijven verzwaren de schuldenlast. Maar liefst 80 procent van de aangroei van de betalingsachterstanden op kredieten vloeide vorig jaar voort uit consumentenkredieten die onder de vorm van een kredietopening worden verstrekt. Dat leren cijfers van de kredietcentrale van de Nationale Bank.

Maar de jongste weken en maanden ziet de ene financiële instelling na de andere zijn overeenkomsten inzake consumentenkredieten ongeldig verklaard omdat de verplichte vermeldingen op het contract niet in het juiste lettertype staan.

Volgens Elfri de Neve, advocaat bij het gelijknamige advocatenkantoor, gebruiken de financiële instellingen een verkeerd lettertype voor de aanvang- en einddatum van het contract, voor de vermelding 'onderteken nooit een blanco contract', de vermelding dat er geen wissels of cheques ter waarborg mogen worden uitgeschreven en voor de bepaling dat de kredietgever geen andere kosten mag aanrekenen bovenop het jaarlijkse maximale kostenpercentage.

'Die vermeldingen moeten in een dik lettertype staan, ze moeten via spaties uit de volledige tekst van het contract springen en ze moeten in een ander lettertype staan dan de overige tekst. Dat staat duidelijk omschreven in de wet op het consumentenkrediet', aldus De Neve.

Die op het eerste gezicht kleine nalatigheid zadelt de bankiers nu met problemen op. Steeds meer rechters herleiden de kredietcontracten tot het zogenaamde 'naakte kapitaal', indien het contract niet voldoet aan een of meer van deze vormvoorwaarden. Dat houdt in dat de consument nog wel het kapitaal moet terugbetalen, maar niet de rente op het contract.

Een consument die 12.400 euro ontleende over een periode van vijf jaar, betaalt over deze periode een bedrag van bijvoorbeeld 18.600 euro terug, 12.400 euro kapitaal en 6.200 euro rente. Wanneer de bank haar kleine lettertjes op een verkeerde wijze heeft vermeld, levert dat de consument een voordeel van 6.200 euro op.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 30 april

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud