Afhandeling dossiers fiscale amnestie kan tot half 2005

(belga) - Er komt geen verlenging van de termijn voor indiening van een eenmalige bevrijdende aangifte (EBA). Maar wie van de fiscale amnestie gebruik maakt, krijgt iets langer de tijd - tot ten laatste 30 juni 2005 - om zijn dossier af te handelen. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) dinsdag gezegd op een persconferentie.

Aangiften op basis van een depot van tegoeden bij een kredietinstelling of beursvennootschap stellen het minst problemen. Bij de overschrijving van bedragen uit het buitenland is de gebruikelijke termijn enkele dagen. Ten laatste 31 december moet de opdracht tot overschrijving bij de aangifte worden gevoegd.

Als tegoeden niet zijn aangekomen vóór de uiterste datum van aflevering van het attest, 15 januari 2005, dan zal het EBA-attest toch worden afgeleverd. Als op 30 juni 2005 blijkt dat geen tegoeden zijn overgeschreven of dat de effectief overgemaakte tegoeden niet overeenkomen met wat in het dossier vermeld staat, dan wordt de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) op de hoogte gebracht.

De uiterste datum voor aflevering van het attest is dus 15 januari. De laatste doorstorting van de banken naar de fiscus is voorzien op 15 februari.

De fiscale amnestie werd eind december 2003 in een wet gegoten. Belgen die hun zwart of grijs geld uit het buitenland willen aangeven, kregen daarvoor een jaar de tijd. Ze genieten van een gunstig boetetarief van 6 of 9 procent. Na 1 januari 2005 verdubbelen die percentages.

Nieuwe cijfers over de opbrengst voor de schatkist kon de minister dinsdag nog niet geven. Daarvoor is het wachten tot 15 december, datum van de derde storting van de banken. Maar zoals dat met de gewone belastingaangifte ook het geval is, wachten heel wat mensen tot het laatste moment. 'We verwachten dat het aantal dossiers in het laatste kwartaal vergelijkbaar zal zijn met het aantal in de eerste drie kwartalen van het jaar', zegt Guido Ravoet van de Belgische Vereniging van Banken. Sinds begin oktober is het aantal ingediende dossiers met 70 procent toegenomen.

Los van de fiscale amnestie ziet de minister de eerste effecten van de nieuwe witwaswetgeving en de Europese richtlijn inzake spaarfiscaliteit. 'Bij de Nationale Bank komen meer en meer biljetten van 500 euro binnen vanuit een klein land dat ten zuidoosten van België ligt (Luxemburg, nvdr).' Via het nummer van een eurobiljet kan nagegaan worden uit welk land het geld afkomstig is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud