'Afrikaanse beurzen hebben wind in de rug'

De groei van de Afrikaanse beursen zal blijven aanhouden, menen Eric Dutruit en Nelly Mounayar van Merrill Lynch in Londen. Afrika heeft gewoon te veel troeven.

(tijd) - De groei bedroeg in Afrika tussen 2001 en 2006 gemiddeld 5 procent per jaar tegen 4,2 procent voor de wereldeconomie. Het Internationaa Monetair Fonds voorspelt dat Afrika minstens tot 2012 sneller groeit dan de wereldeconomie. Het continent is rijk aan grondstoffen. Afrika zit op 10 en 8 procent van 's werelds bewezen olie- en gasreserves, en tekent voor 12 en 6 procent van de wereldolie- en gasproductie. Afrika is nummer één of twee voor de wereldwijde reserves van onder meer diamant, goud, platina, kobalt en bauxiet. Er zijn ook enorme hoeveelheden nikkel, koper en ijzererts. Merrill Lynch meent dat de boom van de grondstoffensector de rest van de economie op sleeptouw kan nemen.

Afrika heeft veel land dat makkelijk in landbouwgrond kan worden omgezet. Daardoor kan het werelddeel uitgroeien tot een grote voedselexporteur. De directe buitenlandse investeringen verviervoudigden tussen 2000 en 2006 tot 38,8 miljard dollar, vooral dankzij China en de ontwikkelingsbanken. De politieke onrust en de corruptie nemen af. De kredietwaardigheid van de meeste landen is stabiel of evolueert gunstig.

Immuun

Bovendien zijn de Afrikaanse beurzen, Zuid-Afrika uitgezonderd, grotendeels immuun voor de evolutie van de grote wereldbeurzen. De correlatie tussen de MSCI-wereldindex en de beursindex van Egypte of Marokko bijvoorbeeld bedraagt amper 5 procent, tegen 52 procent voor Brazilië, 34 procent voor Rusland en 23 procent voor China en India.

Wegens de positieve vooruitzichten lanceert Merrill Lynch een Afrikaanse aandelenindex: de Merrill Lynch African Lions Index. De index bestaat voor 70 procent uit aandelen die op Afrikaanse beurzen noteren exclusief Zuid-Afrika, of twee derde van hun omzet uit Afrika halen. Het gewicht van Zuid-Afrika is beperkt tot 10 procent. 'Zo kunnen we extra gewicht geven aan de rest van het continent', zegt Mounayar.

De resterende 20 procent zijn aandelen die profiteren van de economische doorbraak van Afrika. Zij moeten minstens 20 procent van hun omzet in Afrika genereren. De index wordt twee keer per jaar aangepast, in maart en september, en dagelijks berekend.

De grondstoffensector (34%) en de olie- en gasaandelen (23%) domineren de index. 'We zijn erg optimistisch over de grondstoffenprijzen', zegt Dutruit. De financiële diensten en banken tekenen voor 24 procent. Verder zijn er telecom (7,5%), technologie (4,2%) en reizen en vrije tijd (3,6%).

De index klom sinds november 2006 met 51 procent, 28 procentpunt meer dan de MSCI-index voor Afrika en het Midden-Oosten. Merrill Lynch lanceert twee op de index geënte certificaten. Het eerste heeft een onbeperkte looptijd en volgt de evolutie van de index. Het tweede, met een looptijd van vijf jaar, volgt de index voor 90 procent en biedt op eindvervaldag (17 december 2012) 90 procent kapitaalgarantie. De certificaten (in euro) noteren op Euronext Parijs en Amsterdam. De beheersvergoeding bedraagt 1 procent.

Dutruit en Mounayar zijn niet blind voor de gevaren. In veel landen heerst nog politieke instabiliteit en corruptie. Er gaapt een grote kloof tussen rijk en arm. Onderwijs, gezondheidszorg, infra- structuur, de banksector en de bescherming van eigendom laten te wensen over. Maar die risico's wegen in beider ogen niet op tegen de potentiële rendementen. CP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud